Ostali sportovi

NIKADA NISAM OVO VIDEO U TENISU! Alkaraz se naljutio zbog promene pravila: Baš je loše!

Autor Nemanja Stanojčić

Karlos Alkaraz bio je vidno nezadovoljan zbog promene jednog pravila u tenisu.

Izvor: Michele Eve Sandberg/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Karlos Alkaraz doživeo je iznenađujući poraz na turniru u Kvinsu gde je branio titulu. Izgubio je od Britanca Džeka Drejpera (7:6, 6:3). Po završetku tog meča bio je vidno nervozan. Ne toliko zbog samog poraza, jer je to sastavni deo sporta, koliko zbog promene pravila i testiranja koje trenutno sprovodi ATP.

Kako bi dodatno ubrzali igru i sprečili dodatno čekanje, uvedeno je novo pravilo. Po tome sat koji odbrojava 25 sekundi između poena počinje tačno tri sekunde po završetku prethodnog poena. To automatski smanjuje vreme i pravi probleme igračima kada dođe do duže razmene. U jednom momentu prvog seta Španac je ušao i u raspravu sa sudijom Mohamedom Lajanijem u vezi toga.

"Osećao sam se kao da sam u žurbi tokom meča. To je nešto loše za igrača. Završiš poen na mreži, moraš da se vratiš da tražiš loptice od skupljača. Imam vremena da tražim samo dve, ne mogu ni da ih testiram, da odskoče. Nikada tako nešto nisam video u tenisu", počeo je Alkaraz.

Nije bilo potrebe za dodatnim pitanjima. "Ako odigrate loš poen ili ga završite na mreži, morate da dobijete vreme da odete po peškir ili da odradite svoju rutinu. U mom slučaju su to četiri loptice. Koncentrišem se na sledeći poen, tapkam lopticu i serviram najbolje što mogu. Ovog puta sam osetio da sam u žurbi sve vreme, nije bilo vremena da odradim svoju rutinu. Ovo je nešto veoma loše za igrače", zaključio je Alkaraz.

On je takođe potvrdio da će podneti zvaničnu žalbu zbog ovog novog pravila. Inače, jedna od promena za dubl je to što je sat koji meri vreme namešten je na 15 sekundi između poena umesto 25 koliko važi u singlu. "Nemamo vremena da porazgovaramo o taktici za sledeći poen. Skoro da nema vremena da kažeš ništa drugo osim 'bravo, odluči sam šta ćeš'. Čak su se i navijači žalili zbog", rekao je jedan igrač dubla koji je hteo da ostane anoniman.