MONDO U PARIZU

ONI ĆE ZAMIJENITI NOVAKA I RAFU! Najveći derbi na Rolan Garosu, interesovanje veće nego za finale!

Autor Nemanja Stanojčić

Janik Siner i Karlos Alkaraz odmeriće snage u polufinalu Otvorenog prvenstva francuske. Samo jedan ide u borbu za titulu..

Izvor: Antoine Couvercelle / imago sportfotodienst / Profimedia

Prvi put od 2004. godine u finalu Rolan Garosa neće se naći neko od "velike trojke" - Novak Đoković, Rodžer Federer ili Rafael Nadal. Povreda i povlačenje srpskog igrača pred četvrtfinalni duel sa Kasperom Rudom ostavili su i njega bez prilike da se bori za mjesto u samoj završnici. Tako će u petak na pariskoj šljaci da se vidi na djelu koliko i šta mogu nove generacije.

Sve oči biće uprte u prvi polufinalni duel koji na stadionu "Filip Šatrije" igraju Janik Siner  i Karlo Alkaraz. Italijan koji je posle povlačenja Đokovića i zvanično postao prvi reket planete i Španac koji može da pretekne Novak i na drugom mjestu ako osvoji titulu. Odmah posle njih na teren će Aleksander Zverev i Kasper Rud.

O okršaju Njemca i Norvežanina skoro da se ne priča unutar kompleksa, gdje god da se krene priča se samo o Karlosu i Janiku. Izvjesno je da će tribine da budu krcate i da će taj meč da privuče mnogo više navijača nego drugi. Dakle, od 14.30 kreće zabava na pariskoj šljaci.

Njih dvojica odigrala su do sada osam mečeva i skor je 4-4. Interesantno je da je samo jedan od tih duela bio na šljaci i to u finalu turnira u Umagu 2022. godine kada je slavio Janik. On je dobio i njihov jedini okršaj na travi na Vimbldonu 2022. godine, dok je šest preostalih mečeva odigrano na tvrdoj podlozi.

Izvor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Očekuje se da će okršaj Karlosa i Janika da bude težak, neizvjestan i dramatičan do samog kraja. Svestan je toga i španski igrač koji je imao samo riječi hvale na račun svog velikog rivala i teškog protivnika.

"On vas tera da trčite mnogo, kao da sam na maratonu. Nema loš udarac, sve što radi, radi perfektno. Tera te do limita svakim svojim udarcem i to je najteže kod mečeva sa njim, mada u isto vrijeme takve duele i volim. Da tražim rješenja za pobedu, za svaki poen, takve situacije su sjajne za tenis, da probaš da nađeš pravi nivo,", rekao je Alkaraz.

Omiljena podloga Sinera je tvrda, voli da igra na takvim terenima i u takvim uslovima. Nije ljubitelj šljake i to nije tajna, priznao je to i sam više puta. Moraće sada da se izbori sa svim tim ukoliko želi da se nađe u finalu Rolan Garosa. Najveći uspjeh prije ovosezonskog turnira bio mu je plasman u četvrtfinale 2020. godine kada ga je u četvrtfinalu izbacio Nadal, kasniji šampion.

"Fizički je najzahtjevnija podloga. Tera te da igraš još udaraca. Na tvrdoj podlozi ako udariš nekoliko loptica snažno i ako dobro serviraš onda je poen gotov. Na šljaci ima više stvar. Svaki igrač ima neku podlogu koja mu manje odgovara, za mene je to šljaka. Hajde da vidimo i kako ću da igram kada pređemo na travu, mučio sam se sa tim prošle godine", zaključio je Siner.

Inače, interesantno je i to da su u petak trenirali praktično jedan pored drugog. Na terenima broj 27 i 29 na kompleksu "Žan Buen". Taj deo je poznat kao rigorozan po pravilima, pa tako tamo nije dozvoljeno slikanje i snimanje. Bili su na pedesetak metara jedan od drugog i u nekoliko navrata moglo je da se vidi kako gledaju ka ovom drugom i da pokušavaju da "ukradu" neki detalj uopči subotnjeg meča.