Ostali sportovi

NOVAK U PARIZU GUBI PRVO MJESTO! Problem za Đokovića pred drugi grend slem u godini!

Autor Goran Arbutina

Srpski teniser ima male šanse da odbrani prvo mjesto na ATP listi.

Izvor: R4924_italyphotopress / imago sportfotodienst / Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković razočarao je svoje navijače nastupom na mastersu u Rimu, gdje je izgubio od Čileanca Alehandra Tabila u jednom od svojih najlošijih mečeva tokom karijere. Srpski teniser eliminisan je u trećem kolu turnira u glavnom gradu Italije, a to znači i da je pod znak pitanja stavio čelnu poziciju na ATP listi!

Kako sada stvari stoje, male su šanse da Đoković i nakon drugog grend slem turnira u sezoni ostane lider u teniskom svijetu. Prethodne sezone osvojio je titulu u Parizu, a ove sezone mu čak ni to neće biti dovoljno da se odbrani od napada talentovanog Italijana Janika Sinera. Mladi teniser, koji je ove sezone u odličnoj formi, prvi je favorit da poslije Rolan Garosa zauzme čelnu poziciju na rang listi.

Italijan je prethodne sezone ispao u drugom kolu Rolan Garosa, nakon što ga je u pet setova savladao Danijel Altmajer. Bila je to prvoklasna senzacija, posebno kada se ima u vidu da je tokom četvrtog seta italijanski teniser propustio dve meč lopte na svoj servis. Poklekao je nakon što nije meč priveo kraju, dozvolio rivalu da ga eliminiše i šokirao teniski svijet, ali zbog toga bi sada mogao da profitira. U Parizu brani tek 45 poena i na prvo mesto ATP liste će stići ukoliko Novak Đoković ne uspe da se plasira u finale, bez obzira na svoj učinak!

Znači, da bi ostao na prvom mjestu ATP liste - iako mu to u ovom dijelu karijere nije prioritet - Novak Đoković mora da se bori za trofej. Sudeći po formi u kojoj se nalazi od početka sezone, teško je prognozirati da li će to biti lak zadatak. Tek nekoliko puta u prethodnim mjesecima vidjeli smo ga potpuno fokusiranog i spremnog za tenis na vrhunskom nivou, ali... Đoković je isticao da su mu prioritet grend slem turniri, a poserbno Rolan Garos koji se igra na istim terenima kao i Olimpijske igre ove godine.

Jasno je da Novaku Đokoviću sam ulazak u finale grend slem turnira neće biti dovoljan za opstanak na čelu ATP liste. Potrebno je da Janik Siner još jednom razočara svoje navijače, odnosno da ispadne u ranoj fazi turnira. Situacija je trenutno takva da Italijan drži u svojim rukama kompletnu situaciju i plasman na ATP listi na kraju turnira u Parizu mnogo više zavisi od njega.

Ukoliko bi Janik Siner prestigao Novaka Đokovića na rang listi, to bi bio istorijski podvig mladog Italijana jer nijedan njegov zemljak u istoriji nije bio na čelu karavana. Sa druge strane, Novak Đoković bi tenisku vladavinu okončao sa 428 sedmica kao prvoplasirani igrač na planeti, što je apsolutni rekord. U ženskoj konkurenciji rekorderka je Štefi Graf sa 377 sedmica, dok je kod muškaraca nekada najbolji bio Rodžer Federer sa 310 sedmica.