Ostali sportovi

NOVAČE, PAZI SE, OVAJ VOLI DA PRAVI DRAME SA SRBIMA: Sjećamo se ludila sa Vimbldona, ali sad se pita Đoković!

Autor Nikola Lalović

Alehandro Tabilo je do sada neke od najupečatljivijih mečeva u karijeri odigrao protiv srpskih tenisera.

Izvor: adrien pittore/NEIRDAPROD / Sipa Press / Profimedia

Novak Đoković je u prvom kolu mastersa u Rimu bio slobodan, drugo kolo je prošao rutinski, mada je u duelu sa Korentanom Muteom bilo svačega. Nervozni Francuz je pravio haos na terenu, svađao se sa sudijom i lomio rekete... Čak je stigao stigao i da se javi na telefon u toku trajanja jednog gema!

Na kraju je i pored malih problema na startu kada je izgubio dva gema na svoj servis najbolji teniser ikada uspio da trijumfuje sa 6:3, 6:1. Sledeći rival je Alehandro Tabilo, Čileanac rođen u Torontu u Kanadi koji je trenutno 32. na svijetu.

Iako je specijalista za šljaku kao i svi Čileanci on je uspio i na tvrdim podlogama da dođe do velikih rezultata, a mi smo ga itekako dobro upoznali u prošlosti. Bio je pravi penicilin za srpske igrače!

Izvor: adrien pittore/NEIRDAPROD / Sipa Press / Profimedia

Alehandro Tabilo ima 26 godina, a 6. maja je napravio najveći uspjeh na ATP listi pošto se našao na 32. mjestu. Ovaj plasman će mu omogućiti da prvi put u karijeri zaigra na Rolan Garosu kroz koju nedelju pošto do sada u karijeri nije prošao pariske kvalifikacije. Generalno na grend slemovima nije imao mnogo uspeha jer je najviše stigao do drugog kola na najvećim turnirima.

Srpska publika ga se, nažalost, dobro sjeća. Prvi put smo ga upoznali kada je 2022. godine šokirao tada šestog nosioca turira u Santjagu Miomira Kecmanovića, Rutinski je dobio srpskog tenisera 6:1, 6:4 i tada je prvi put u karijeri ušao u top 100. Te godine je vrlo brzo nakon toga ostvario i prvu pobedu na nekom grend slemu i tako što je savladao Lasla Đerea u pravoj drami. Meč je na kraju ušao u supertajbrejk u petom setu i Tabilo je prošao dalje sa 7:6, 6:2, 1:6, 4:6, 7:6 (13:11).

Od samog starta sezone Tabilo igra tenis života. Šokirao je sve kada je na prvom turniru godine u Ouklendu kao kvalifikant uspeo da uzme titulu pobijedivši Kamerona Norija, Artura Flisa i Taro Danijela u finalu za prvu titulu na tvrdim podlogama. U Santjagu je igrao finale singla protiv Sebastijana Baeza, a u dublu je uzeo titulu i sada želi da napravi novi korak i da na grend slemovima ide korak dalje.

Meč sa Novakom Đokovićem biće mu najveći u karijeri i drugi sa brojem jedan pošto je igrao protiv Karlosa Alkaraza, doduše kada je Španac bio 31. na svijetu. Taj meč je izgubio, nadamo se da će i ovaj sa Novakom koji bi trebalo da počne između 14 i 15 časova.