GOAT

NOVAK OBORIO DVA REKORDA JEDNIM UDARCEM: Sad ima samo jedan cilj - da uzme POSLEDNJI Federerov uspjeh!

Autor Nikola Lalović

Novak je nastavio da pomjera granice, a tek je odigrao jedan meč na završnom mastersu sezone.

Izvor: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Nevjerovatni Novak Đoković je nezaustavljiv! Ponovo ga je namučio mladi Danac Holger Rune, ali iako je morao da ostane na terenu dobrano nakon ponoći uspio je da ga savlada i tako trijumfalno počne završni masters sezone.

Na kraju je bilo 7:6, 6:7, 6:3 nakon više od tri sata igre u Torinu, a tom pobjedom je već sada najbolji teniser svijeta sebi osigurao nekoliko nevjerovatnih dostignuća.

Nakon što je u Parizu osvojio svoj 40. masters i preuzeo primat po trofejima u toj kategoriji od Amerikanaca braće Boba i Majka Brajena sada je nastavio sa jurenjem rekorda. Došao je u fazu karijere kada svakom pobjedom obara nekakve rekorde, a šta je to uradio u meču sa Holgerom Runeom?

OSMI PUT NA VRHU SVETA!

Pošto je na završni masters u sezoni došao sa 9.945 bodova, 1.490 više od Karlosa Alkaraza. Sada sa novih 200 poena je siguran na vrhu i osmi put u karijeri će biti prvi na kraju kalendarske godine. O aktivnih tenisera prvi na kraju sezone su bili Karlos Alkaraz prošle sezone i Rafael Nadal pet puta. Isto toliko završetaka godine na vrhu imaju i Rodžer Federer i Džimi Konors, Pit Sampras je na šest, a sada je Novak dobrano odmakao na osam. S obzirom da je teško povjerovati da Nadal sa ovoliko povreda može opet da bude prvi na kraju sezone ovo znači da će rekord koji Đoković drži stajati godinama. Ako ne i zauvjek...

KLUB 400, A U NJEMU JEDAN ČOVJEK

Izvor: Alessandro Di Marco / Zuma Press / Profimedia

Ime mu je Novak Đoković. Mislilo se ne tako davno da je 300 nedelja na vrhu ATP liste nemoguća misija, ali kada je Srbin oborio rekord Rodžera Federera od 310 nedelja na vrhu vidjeli smo da su granice tu da se pomjeraju. Sada je upravo započeo 399. nedelju na prvom mjestu i od 20. novembra će biti prvi teniser u istoriji sa 400 nedelja na vrhu. Tu svakako neće stati jer posle odigranog završnog turnira slede "gratis" nedelje na vrhu. Cio decembar je pauza, pa onda prije kraja Australijan Opena 28. januara nema ozbiljnog brisanja poena tako da je sada obezbijedio 406 nedelja na vrhu!

ŠTA SAD JURI?

Izvor: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak sada ima 36 godina i 5 mjeseci, što je za pet mjesec mlađe od 36 godina i 10 mjeseci koliko je imao Rodžer Federer kada je poslednji put bio prvi na svijetu. S obzirom da će proći još bar dva ili tri mjeseca dok neko ne skine Srbina sa vrha jasno je da je i taj rekord jako blizu. Što se tiče samog završnog mastersa sada ga čekaju mečevi sa Stefanosom Cicipasom i Janikom Sinerom do kraja grupne faze, a onda će željeti da se osami na vrhu. On ima šest osvojenih završnih turnira kao i Rodžer Federer i odatle želi da zbaci Švajcarca.

Ivan Lendl drži rekord za koji će Novak ipak morati da sačeka 2026. godinu kada će se završni masters preseliti iz Torina. U četiri različita grada je osvajao ovaj turnir, ali se on tada selio svake godine. Za sada Novak ima po jednu titulu iz Šangaja i Torina i čak četiri iz Londona, ali s obzirom da ne planira skoro da stane Srbin i ovaj rekord je u opasnosti. 

BONUS VIDEO: