Sjajno!

ČUDO! NAJMANJE NASELJENA ZEMLJA SVETA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Eskimke iz ledene pustare uzele ZLATO i otišle na Mundijal!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Zbog ovoga volimo ovaj ludi sport, još jedna malena nacija dobila je svoje mesto na Svetskom prvenstvu"!

Izvor: YouTube/screenshot/Timersoqatigiit Assammik

Kakve vesti dolaze iz Nukua - Grenland će igrati na Svetskom prvenstvu! Rukometašice ove ogromne zemlje su na krajnjem severu planete uspele da posle pobede nad Kanadom osvoje zlato i plasiraju se na Svetsko prvenstvo koje će se od 29. novembra do 17. decembra odigrati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. 

Selekcija Grenlanda je prvo u grupnoj fazi prvenstva Severne Amerike i Kariba redom razbila Kanadu, Meksiko, Kubu i Sjedinjene Američke Države, a zatim je kao prvoplasirana u grupnoj fazi igrala protiv drugoplasirane Kanade i savladala je 17:15 na domaćem terenu u glavnom gradu Grendlanda. 

Usledilo je veliko slavlje tima i pune hale u ovom gradu na kranjem severu planete, a neverovatan je podatak da je ovo drugi put da ženska selekcija Grenlanda ide na Mundijal. Prvi put je to bio slučaj 2001. godine kada je Grenland prvi meč sa prvenstvu ubedljivo izgubio od SR Jugoslavije 35:13, a takmičenje su Grenlanđanke završile bez pobede na poslednjem 24. mestu na tabeli. Pogledajte slavlje tima i publike nakon osvajanja zlata i odlaska na Mundijal:

Grenland se nalazi na krajnjem severu i ako se ne računaju kontinenti poput Australije to je najveće ostrvo na svetu. Sa površinom od 2.155.086 kilometara Grenland je veliki kao Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Holandija i Velika Britanija zajedno! Sa toliko površinom ipak na tom ledenom ostrvu živi jedva 55.000 stanovnika, uglavnom Inuita. Sa gustinom naseljenosti od 0,03 čoveka po kvadratnom kilometru ovo je ubedljivo najmanje gusto naseljena oblast sveta, manje naseljena od Mongolije, Kanade, Australije ili Islanda. 

Iako je zvanično pod vlašću danske krune i vodi se kao autonomna pokrajina ove zemlje, Grenland ima veliku autonomiju i malo toga zajedničkog sa Danskom. Rukometni savez je podneo zahtev da bude međunarodno priznat krajem devedesetih i to je urađeno 1998. a prvi meč su Grenlanđanke odigrale 27. decembvra 1998. godine protiv Islanda. 

Sada će ova rukometna zemlja imati priliku da drugi put u istoriji gleda svoje dame na Svetskom prvenstvu, nadamo se ovaj put sa malo više uspeha. Rukomet je inače poznat po ovakvim događanjima, ap smo nedavno videli kako Farska Ostrva idu na Evropsko prvenstvo!