Sve tačno!

SLAVNI AMERIKANAC TVITOM O ĐOKOVIĆU NAPRAVIO DRAMU! Setio se svoje izjave, ali napisao samo pola: "Novak prvo uzme..."

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji američki teniser se prisetio svoje izjave od pre skoro dve godine. Tada je objasnio kako Novak Đoković pobeđuje rivale.

Izvor: MN Press/Youtube/Overheard with Evan Smith/printscreen

Novak Đoković je po sedmi put u karijeri finalista Rolan Garosa! Iako su impresivne partije Karlosa Alkaraza tokom turnira u Parizu mnoge ubedile da je mladi Španac favorit, polufinale je jasno ogolilo stvari na kojima mora još da radi. Svestan je toga bio nakon meča, kada je na konferenciji objašnjavao šta mu se desilo, a kao da je i pre ovog polufinalnog okršaja sve znao nekadašnji svetski broj 1 Endi Rodik.

Američki teniser je svojevremeno važio za Đokovićevog "neprijatelja" i nije tajna da se njih dvojica nisu baš "mirisali" dok je trajala Endijeva karijera, ali sada je priča drugačija. Rodik obožava tenis i gleda mečeve kad god ima priliku, a često voli i da prokomentariše detalje - u skladu sa tim je i njegova "rasprava" sa navijačima tokom finala. Pored toga što je pojasnio ko je najbolji ikad i kako je danas teže nego pre 20 godina, Endi Rodik je iskoristio priliku da citira deo jedne svoje ranije izjave.

"Prvo ti uzme noge...", napisao je nekadašnji američki teniser, a svi su istog trenutka znali šta je mislio. Odnosio se taj detalj na neverovatnu fizičku pripremljenost Novaka Đokovića koji izuzetnim ritmom "lomi" čak i deceniju i po mlađe rivale. Karlos Alkaraz je bio taj koji je poklekao nakon dva seta izuzetne borbe - zbog stresa, važnosti meča, veličine protivnika ili nečeg sasvim šesnaestog. Španac je bio taj koji je morao da se bori sa grčevima, pa mu je nakon dva gema trećeg seta bilo preteško da ode do klupe na kojoj mu je ukazana pomoć.

Videli smo u tim trenucima neverovatnu situaciju pošto je Karlos Alkaraz predao gem kako bi odmah dobio medicinski tretman, svestan da više nije u stanju da igra. Mogao je da statira ili da rizikuje, nije želeo da preda jer je sklopljen od šampionskog tkiva, a Endiju, Novaku i milionima drugih ljudi prolazilo je kroz da je i pored sve borbe koju je spreman da ponudi Karlos ipak ostao bez nogu".

Rodik tada nije bio spreman da napiše i drugi deo svog tvita iz septembra 2021. godine. Kada je Novak Đoković na US openu savladao Džejsona Bruksbija, Endi je na svom Tviter profilu napisao "Prvo ti uzme noge, a onda ti uzme dušu". Bio je to vrlo precizan opis načina na koji Novak Đoković poslednjih godina "melje" rivale, bez obzira da li su oni samo zagrevanje u uvodnim kolima na grend slemovima ili neki od najboljih na svetu.

"Ako ste igrali dovoljno puta, onda vam samo uzme dušu", dodao je tada Tenis Sandgren, još jedan Amerikanac koji je gubio mečeve od Novaka Đokovića. Meč u polufinalu Rolan Garosa bio je prvi na grend slemovima protiv Karlosa Alkaraza, a tek drugi međusobni okršaj dvojice majstora - jednog na zalasku i drugog na početku karijere. Očigledno ga Novak i dalje ne poznaje dovoljno dobro, pa je moralo da krene "od nogu". 

Veliki sportista kakav jeste, a tu stvarno nema ni milimetar prostora za debatu, Novak Đoković je veoma blago odreagovao na Rodikov komentar pre skoro dve godine. Tada je tvit nekadašnjeg američkog sportiste objavljen na ogromnom ekranu i Novak je mogao da ga pročita posle meča, ali je demantovao da ljudima uzima duše. "Hvala Endi, shvatam to kao kompliment, samo prvi deo. Ne uzimam ja ničiju dušu, svako ima svoju. Svi smo mi predivne duše i ja cenim i poštujem svakog. Ali noge ću da vam oduzmem, to je sigurno", istakao je Novak.

Svima je jasno, Novak Đoković im uzima samo poene, gemove, setove i titule. Već ih sasvim dovoljno, ali sa 36 godina ima i želju kakvu bi trebalo da gaje novajlije u profesionalnim vodama. Bez nje ne bismo gledali kako najbolji teniser svih vremena, u nedelju od 15:00, protiv Norvežanina Kaspera Ruda igra za 23. grend slem titulu. U muškom tenisu ih toliko još niko nije uzeo.