NEPRIJATNO

KAKO JE MOGUĆE DA PODRŽAVAŠ DIKTATORA? Ukrajinski novinar "rešetao" Bjeloruskinju zbog rata: Nisi dijete, priznaj!

Autor Milutin Vujičić

Agresivan govor na konferenciji beloruske teniserke Arine Sabalenke sa kojom je ukrajinski novinar opet želio da priča samo o ratu.

Izvor: YouTube/Roland Garros/printscreen

Bjeloruska teniserka Arina Sabalenka je pod velikim pritiskom na Rolan Garosu zbog podrške njene zemlje Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Nakon pobjede u prvom kolu, Marta Kostjuk iz Ukrajine nije željela da joj pruži ruku zbog čega su se čuli zvižduci, dok je burno bilo i na konferenciji za medije gdje se insistiralo da se Sabalenka ogradi od rata, a nije pomoglo ni to što je poručila da "niko od sportista na svijetu nije za to".

Nakon što je Sabalenka pobijedila zemljakinju Šimanovič (7:5, 6:2), ponovo je pokrenuta ista tema na konferenciji za medije gdje ju je isti novinar iz Ukrajine suočavao sa političkim pitanjima - i postavljao ih je na vrlo neukusan način, željeći polemiku sa Arinom koja odbija da priča na ovu temu.

"Želim da te pitam dvije stvari. Prvo se tiče Bjelorusije. Ti si 2020. godine potpisala pismo podrške predsjedniku Lukašenku dok je tukao i mučio demonstrante sa ulica. A onda si se pojavila i na proslavi Nove godine sa njim. Kako je moguće da potencijalno najbolja teniserka svijeta podržava diktatora i...", nije se čulo do kraja pitanje novinara iz Ukrajine pošto je Arina Sabalenka odmah odgovorila: "Nemam komentar za tebe, ali hvala na pitanju".

"Pošto kažeš da niko ne podržava rat, moje drugo pitanje je da li možeš da se zauzmeš za sebe i kažeš: Ja, Arina Sabalenka, oštro osuđujem činjenicu da Bjelorusija napada Ukrajinu raketama i želim da to prestane", glasilo je pitanje, na šta je Sabalenka opet odgovorila: "Nemam komentar za tebe".

Polemika se dalje nastavila pošto je Ukrajinac insistirao: "Dakle, ti podržavaš sve ovo zato što ne smiješ naglas da kažeš? Nisi dijete Arina...". Na to se umiješao i moderator koji je objasnio da "je sve jasno i da neće odgovoriti", da bi ukrajinski novinar ironično poručio da je "sada sve jasno i znamo sve". Arina Sabalenka je na kraju poručila da su dobili dovoljno odgovora od nje i da nema više šta da kaže na tu temu.

Druga teniserka svijeta u trećem kolu Rolan Garosa igra protiv Rahimove iz Rusije, a čini se da će se teško ova tema zatvoriti sve dok je Sabalenka na turniru u Parizu.