Ostali sportovi

NOVAKA ODAVNO NEMA, A NOVI KLINAC PIŠE ISTORIJU KAO NADAL: Prošle su DECENIJE od kad je ovakav talenat igrao finale!

Autor Mladen Šolak

U nedelju će momak rođen 2003. godine igrati jedan od najvećih mečeva u mladoj karijeri. Novak ga dobro zna, jer je izgubio od njega u finalu Mastersa.

Izvor: Profimedia

Danski teniser Holger Rune pobijedio je u subotu uveče Italijana Janika Sinera u drugom polufinalu turnira u Monte Karlu sa 2:1 (6:1; 5:7; 5:7), a za titulu će se u nedelju od 14.30 boriti protiv Rusa Andreja Rubljova. Rus je ranije istog dana u prvom polufinalnom meču pobijedio Amerikanca Tejlora Frica sa 2:1 (5:7; 6:1; 6:3).

Masters serije 1000 u Monte Karlu igra se za nagradni fond od 5,7 miliona evra, a Novak Đoković nije uspeo da napravi značajan rezultat, jer je ispao već u drugom kolu, porazom protiv Italijana Lorenca Musertija. Noletov "dželat" je nakon tog meča glatko izgubio od Janika Sinera u četvrtfinalu (2:6, 2:6), dok je Novak bio vidno razočaran lošim rezultatom i lošom igrom, a novu šansu da podigne formu imaće od ponedeljka u Banjaluci, na "Srpska openu".

Iznenađenje u Monte Karlu bila je i rana eliminacija Stefanosa Cicipasa, branioca titule i dvostrukog uzastopnog šampiona. On je napravio korak dalje od Novaka i stao u četvrtfinalu, u duelu protiv Amerikanca Tejlora Frica u tri seta. I zaista je interesantno da niko od prva četiri nosioca nije došlao ni do polufinala, jer je i Norvežanin Kasper Rud izgubio u trećem kolu o kvalifikanta iz Nemačke, Jana-Lenarda Štrufa.

Mlađi finalista, Danac Holger Rune (19) biće prvi tinejdžer koji je stigao do finala Mastersa u kneževini još od kada je Rafael Nadal 2006. igrao svoje drugo finale, takođe sa 19 godina. Rune je na grend-slem turnirima najveći uspjeh napravio plasiravši se u četvrtfinale Rolan Garosa 2022,, kada ga je u četiri seta eliminisao upravo Kasper Rud. Tokom prošle sezone mladi Danac osvojio je sva tri trofeja koja je do sada podigao u karijeri - u Minhenu, Stokholmu i u Parizu, gdje je osvojio svoj prvi Masters pobjedom protiv Novaka Đokovića u finalu u tri seta.