Hrabrost!

KAD SE POVUČEM REĆI ĆU CELU ISTINU! Intervju koji je zatresao Italiju: Doživela sam GADOSTI, to ne želim svom detetu!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Paola Egonu je i ranije pričala o rasizmu, ali nikada ovako otvoreno i opširno.

Izvor: MN Press

Paola Egonu je više puta isticala koliki je rasizam problem u Italiji, a jedna od najboljih odbojkašica današnjice i osvajačica brojnih medalja sada je dala opširan intervju u kome se ponovo dotakla te teme. 

"Za nas sportiste je bolje da odgovaramo diplomatski da ne bismo nervirali naše klubove i stvarali napetost u timu. Možda ću kad prestanem da igram moći da kažem celu istinu. Nema sada manje rasizma. Dešava se da mama traži kafu u kafiću i da joj serviraju hladnu.... Da u banci puste da uđe njena drugarica bele kože, a ona ne", rekla je Egonu na početku svoje priče. 

Istakla je da je od malih nogu imala probema i da je morala da se ponaša vrlo obazrivo kako je ne bi optuživali za krađe i nedolično ponašanje, samo zato što je crnkinja.

"Takođe su nas naučili da ne stavljamo ruke u torbe u radnji da ne bismo bili optuženi za krađu. Čak i danas, ako imam mobilni telefon u džepu i trebalo bi da pošaljem poruku, čekam da izađem napolje. U srednjoj školi me je jedna devojčica stalno ismevala jer sam crnkinja. Jednog dana sam je zgrabila za kosu i rekla joj ako još jednom ponovi da ću je udariti, da je se ne bojim uopšte", istakla je Egonu. 

Ona je pričala i o tome da dugo nije mogla da prihvati sebe i uživa u svojoj lepoti jer je odrasla u kulturi u kojoj je standard lepote - beo. 

"Ranije nisam mogla da zamislim da bi neko poželeo da ima dete sa mnom. Nisam sebe smatrala privlačnom. Odrasla sam u okruženju gde je standard lepote biti pre svega beo. Znate, deca mogu da budu baš neprijatna. Uvek sam bila najviša, bila sam crna i sa ovim loknama koje sam mrzela. U jednom trenutku sam obrijala glavu. A tad su me zadirkivali jer nisam imala kosu. Život je sranje., osećala sam se kao govno", rekla je ona i nastavila:

"Da li ste svesni da se sestra i ja ponekad pitamo da li je prikladno da donosimo decu na svet? Znate, ako moj sin bude imao crnu kožu, doživeće sve ove gadosti koje sam ja iskusila. Ako bude melez, još gore. Oseća se previše crnim za belce i previše belim za crnce. Da li vredi roditi dete i osuditi ga na nesreću", ispričala je emotivna Egonu. 

Tagovi