Raspad sistema

ŠOK - GASI SE ŠAMPION EVROPE: Javno se oglasio, MOLI za pomoć, inače mu sledi BANKROT!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Četiri puta su bili nadomak titule prvaka Evrope, jednom su je izgubili na penale, jednom su je osvojili, a sada su na korak od gašenja!

Izvor: Profimedia/Remy Steiner/EQ Images

Nakon završenog Svetskog prvenstva ceo rukometni svet se pita samo jedno - šta će biti sa Kjelceom? Šampion Evrope iz 2016. godine je pred finansijskim kolapsom pošto je njihov glavni sponzor bankrotirao, a tim koji u svojim redovima ima ogroman broj kvalitetnih rukometaša traži pomoć na sve strane. 

Obratili su se i državi i gradskom veću, a s obzirom da je gradonalelnik Kjelcea nekadašnji legendarni reprezentativac Poljske i trener Kjelcea od 2008. do 2014 godine Bogdan Venta, klub mu se obratuio javnim apelom za pomoć. 

"S obzirom na trenutku jako tešku situaciju kluba koji postoji u Kjelceu 60 godine, hteli bismo da predstavimo gradskom veću naše probleme. Ovaj klub je po našem mišljenju istorijski imao jako btinu socijalnu funkciju i ponos je mnogih građana Kjelcea koji se smatraju delom uspeha ovog kluba u Evropi i svetu. Klub se posle povlačenja naslovnog sponzora našao u jako teškoj situaciji i potrebna mu je pomoć kako bi nastavio da se takmiči na najvišem evropskom nivou. Mi objektivno verujemo da kada se uzme u obzir naša pozicija zaslužujemo da prezentujemo svoje stanje gradskom veću i lokalnoj zajednici i da pronađemo rešenje za ovu situaciju. Aktivnosti kluba bi trebalo da budu u interesu građanja Kjelcea i klub ne bi trebalo da bude uzrok podela. Sport treba da spaja ljude, a lokalna ekipa koja je osvojila Ligu šampiona u jednom od najpopularnijih evropskih sportova je sjajan primer da i naš grad može da napravi nezamislive uspehe. Iz razloga što je sudbina našeg kluba u interesu građana ovog grada, naš zahtev Vam predajemo u obliku otvorenog pisma", navodi se u otvorenom pismu Kjelcea Bogdanu Venti.

Ove sezone za Kjelce nastupaju zvezde poput golmana reprezentacije Nemačke Andreasa Volfa, levog krila Francuske Dilana Naija, pivota Nikole Turne i Artsema Karaljoka, bekova Igora Karačića, Danijela i Aleksa Dušebajeva i Nedima Remilija, kao i najboljih poljskih rukometađa Mateuša Korneckog, Arkadijuša Morita, Simona Šićka i Tomaša Gembale. Veliki broj mladih i talentovanih igrača Kjelce ima po pozajmicama, a najveće ime među njima je Stefan Dodić koji ovu sezonu igra u PPD Zagrebu i planirann je za prvi tim naredne sezone kao zamena za Hrvata Igora Karačića.

Kjelce u svojoj istoriji ima 19 titula šampiona Poljske, 17 kupova Poljske, jednu osvojenu Ligu šampiona, dok su u finalu prošle godine izgubili na penale od Barselone.

Tagovi