BRAVO!

DANSKA ISPISALA RUKOMETNU ISTORIJU: Treći put uzastopno prvaci svijeta, a JUNAK je igrač koji do finala nije dao gol!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Danska je nastavila da dominira svjetskim rukometom.

Izvor: Profimedia

Danska je novi-stari šampion svijeta u rukometu. Treći put uzastopno, što nikome nikada nije uspjelo, Danci su osvojili Svjetsko prvenstvo u rukometu i tako potvrdili dominaciju ovim sportom. Nisu imali nijedno svjetsko zlato, a onda je niz počeo 2019. godine pobjedom nad Norveškom. Nastavljem je 2021. trijumfom nad drugim komšijama - Šveđanima, da bi sada i u 2023. srušili Francusku, prethodno najdominantniju reprezentatciju planete.

U finalu koje je odigrano u Stokholmu, Danska je slavila 34:29 (16:15), a interesantno je da je heroj trijumfa bio rukometaš koji do tog meča nije postigao nijedan gol na turniru.

U pitanju je Rasmus Lauge (31) koji je postigao čak deset golova Francuzima. Sve do ovog meča, tek dvaput je bio u protokolu za meč, da bi u finalu neočekivano eksplodirao uz šut 10/11. Upravo je Lauge preuzeo odgovornost kada se meč "lomio" u drugom poluvremenu, odmjenivši tako Hansena ili Gidsela, na koje su prioritetno motrili rukometaši Francuske.

Osim njega, Simon Pitlik je postigao devet, a Gidsel šest golova. Što se tiče Francuske, njih je predvodio Nedim Remili sa šest golova, ali je osnovni problem bio u odbrani - Žerar i Desbone su skupili zajedno svega sedam odbrana.

U borbi za bronzu Španija je savladala Švedsku, dok podsjetimo Srbija je ispala u drugoj fazi i takmičenje završila na 11. mjestu. Za najboljeg igrača turnira izabran je Matijas Gidsel iz Danske. U idealnom timu su još tu: Volf, Pereze, Pitlik, Remili, Dušebaev, Ekberg i Fabregas. Najbolji mladi igrač je Knor iz Njemačke.