In memoriam

GORAN POGINUO NA KOSOVU, A SAD OTIŠAO I NJEGOV BORA: Preminula legenda srpske atletike, sa NAJTEŽOM životnom pričom

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Tužna vest stigla je iz Australije - Borislav Dević preminuo je dan pre 60. rođendana.

Izvor: MN Press

Nezaboravni srpski atletičar, Borislav Bora Dević, preminuo je u Australiji samo dan pred 60. rođendan, objavili su beogradski mediji. Legendarni dugoprugaš iz Ravnih Kotara osamdesetih je bio veliki talenat jugoslovenske atletike, učesnik Univerzijade u Zagrebu, a početkom devedesetih je kratko živeo u Sarajevu. U toku rata se na određeno vreme nastanio u Beogradu, gde je boravio kod takođe legendarnog Gorana Raičevića, još jednog srpskog atletskog šampiona, koji je kao pripadnik Vojske Jugoslavije poginuo 1999. na Kosovu i danas u njegovu čast stoji spomenik kod stadiona FK Partizan. Zajedno su trenirali, takmičili se i učestvovali na maratonu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, na kojem je Dević zauzeo 49. mesto.

Dević je posle NATO bombardovanja otišao u Australiju i tamo je proveo ostatak života. Navodi se da je preminuo u Sidneju od teške bolesti. Njegova životna priča i prijateljstvo sa Goranom inspirisala je jednog japanskog reditelja, koji je 2000. došao u Beograd i odlučio da snimi dokumentarac o njemu, inspirisan svime što je Bora doživeo i prošao. U tom trenutku on je bio srpski sportski heroj sa verovatno najtežom i za film najinteresantnijom pričom od svih vrhunskih sportista.

Borislav Dević bio je član Zadra, Sarajeva, Crvene zvezde, kao i Sokola iz Vrbasa i 12 puta je bio šampion Jugoslavije u krosu i maratonu. Takođe, dva puta je obarao rekord nekadašnje države u maratonu, a dva puta je bio rekorder i u juniorskom uzrastu. Na slici - Dević i Raičević na stadionu Zvezde 1994. godine:

Izvor: MN Press

U Australiji se skrasio posle aktivne karijere i bio amaterski trener.