Ostali sportovi

SRAMNA KAMPANJA PROTIV NOVAKA ĐOKOVIĆA: Opet je trn u oku Amerikanaca - on bi mu zabranio učešće na JOŠ JEDNOM turniru!?

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Novinar uglednog američkog TV kanala posvećenom tenisu iščuđavao se po pitanju Novaka Đokovića i njegovog sve izvjesnijeg nastupa na Završnom mastersu u Torinu.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je proteklog vikenda osvojio ATP turnir u Tel Avivu, čime je obilježio uspješan povratak takmičarskim mečevima, nastavivši niz pobjeda. Nakon osvajanja Vimbldona, Novak je osvojio i treći turnir ove sezone, zbog kojeg je sada u igri da uradi nezamislivo i sruši rekord Rodžera Federera star 12 godina.

Sada mu je neophodno da samo ostane među 20 najboljih na svijetu u ATP trci (trenutno je 15.) i Đoković će učestvovati na Završnom mastersu u Torinu zahvaljujući tome što je ove sezone osvojio grend slem titulu. Ali jedan američki novinar je svojom objavom praktično pokazao da ne bi volio da se Novaku dozvoli nastup u Italiji!

Na Završni masters se inače kvalifikuju osmorica najboljih u kalendarskoj godini, međutim, sva je prilika da to ovog puta neće biti slučaj. Novak bi mogao da ne bude među TOP 8 u ATP trci, ali bi zbog titule na Vimbldonu mogao da se pojavi u Torinu. Pravila ATP-a nalažu da je za kvalifikovanje dovoljna jedna grend slem titula u sezoni ukoliko je taj igrač među 20 najboljih u ATP trci. Ali američki novinar Dejvid Kejn sa "Tennis Channela" izrazio je čuđenje što bi se Novaku u ovom scenariju dopustilo učestvovanje na Završnom mastersu i to zbog čitave situacije koja je ljetos nastala na Vimbldonu sa ruskim i bjeloruskim teniserima.

"Iz perspektive da je 'Tur odlučio da se ništa sa Vimbldona ne računa', priznajem da sam malo iznenađen što mu ATP očigledno dozvoljava to kao faktor da se kvalifikuje za Torino", napisao je Kejn, misleći na Novaka Đokovića. Očito, američki novinar smatra da Novaku ne bi trebalo računati da je osvojio grend slem titulu samo zbog toga što nisu računati ATP bodovi za to takmičenje, što je bio odgovor ATP-a na zabranu Vimbldona da omogući učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Bjelorusije.

/Pogledajte Novak kako igra tenis u kolicima/

Kao da nije dovoljno što su Đokoviću oduzeli 2.000 bodova za osvojen grend slem, što mu nije dozvoljeno da igra na Australijan openu, US openu i još četiri masters turnira u SAD i Kanadi, da se Dejvid Kejn pita, vjerovatno se Đokoviću ne bi ni računalo da je ikad bio šampion Vimbldona 2022. godine...

Inače, Završni masters u Torinu je na programu od 13. do 20. novembra. Đoković će u međuvremenu igrati na turnirima u Nur Sultanu i mastersu u Parizu, gdje bi trebalo da potvrdi svoje mjesto na Završnom mastersu.