Zvezda je rođena!

IMA 17 GODINA I VEĆ JE SRUŠILA SRPSKI REKORD: Upoznajte Angelinu Topić, naslednicu velikih šampiona!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Srpska atletičarka najavila da će u godinama koje slede biti jedna od najboljih na svetu.

Izvor: Fonet/AP/Matthias Schrader

Evropsko prvenstvu Minhenu donelo je srpskoj atletici četiri velike medalje, ali i dva razloga da se u budućnosti "zakucamo" ispred malih ekrana kada su velika takmičenja. Nakon što su daleko iskusniji Armin Sinančević i Ivana Vuleta stigli do odličja, štafetu su preuzele tinejdžerke!

Nakon Adriane Vilagoš koja je bila srebrna u bacanju koplja, Angelina Topić (17) osvojila je bronzu u skoku uvis i ljubiteljima atletike u Srbiji pokazala da će u narednim godinama biti još medalja.

Angelina je preskočila visinu od 193 centimetra, a kako je sve dotadašnje visine preskakala iz prvog pokušaja, na visini od 195 centimetara imala je prednost u odnosu na rivalke. Ostale protivnice nisu uspele da iz prvog pokušaja preskoče 1,93 metra, pa su pred 1,95 srpska atletičarka i Marija Vuković iz Crne Gore delile lidersku poziciju.

Tada se u takmičenje uključila Ukrajinka Mahučik koja je na kraju uzela zlato, Vuković je pripala srebrna medalja jer je uspela da preskočio 195 centimetara, dok se Angelina okitila bronzom. Iako je na visini od 195 sva tri puta obarala lestvicu, njeni prethodni skokovi bili su dovoljni za medalju u konkurenciji znatno starijih takmičarki!

Pogledajte detalje sa Evropskog prvenstva na kojem je uzela bronzu:

A ko je Angelina Topić?

Iako ima tek 17 godina - rođena 26. jula 2005. godine - Angelina je već dobro poznato ime srpskim ljubiteljima atletike. Razlog za to je i njega porodica, pošto su joj roditelji svojevremeno bili veoma uspešni atletičari. Otac Dragutin i danas drži tri svetska rekorda u skoku uvis - jedan juniorski i dva seniorska!

Tokom impresivne karijere Dragutin Topić skakao je samo nekoliko centimetara niže od seniorskgo svetskog rekorda koji je postavio kubanski atletičar Havijer Sotomajor. Iz Dragutinove karijere izdvajaju se zlato na svetskom prvenstvu za juniore, zlata na Evropskim prvenstvima na otvorenom i u dvoranu, zlato sa Univerzijade...

Takođe, nastupio je na šest Olimpijskih igara što je veoma neobično za takmičare u skoku uvis, jer njihova karijera ne traje predugo. Najveći uspeh mu je četvrto mesto u Atlanti 1996. godine, kada je za tri centimetra ostao bez medalje. A tu i nije kraj porodičnim uspesima Topića.

Angelinina majka je Biljana Topić (nekada Mitrović), koja je tri puta nastupala na Olimpijskim igrama i to u dve discipline. Davne 2000. godine u Sidneju bila je deo štafete na 4x100 metara, da bi se u Pekingu i Londonu takmičila u troskoku. U svojoj novoj disciplini, nakon što se godinama bavila sprinterskim disciplinama, Biljana je zabeležila najbolje rezultate karijere.

Najveća medalja joj je bronza sa svetskog prvenstva u Berlinu 2009. godine, a Biljana trenutno drži tri nacionalna rekorda - u troskoku na otvorenom i u dvorani, kao i u sprinterskoj štafeti.

Angelinini dosadašnji uspesi

Devojka koja je sa Evropskog prvenstva u Minhenu donela bronzu već nas je obradovala jednom velikom medaljom tog sjaja. Na Svetskom prvenstvu za juniore u Kaliju takmičila se protiv tri godine starijih devojaka i uspela da završi na trećoj poziciji, što je sjajan rezultat! Takođe, ona je šampionka Evrope do 18 godina i vlasnica svetskog rekorda za mlađe juniorke.

Inače, Angelina tokom čitave sezone skače u neverovatnoj formi, pa je tako na mitingu u Kruševcu krajem juna već uspela da obori državni rekord Srbije. Njen lični rekord na otvorenom sada iznosi 196 centimetara, a nema sumnje da bi u narednim godinama mogla da napadne i magičnu granicu od dva metra.

Svetski rekord u ovoj disciplini drži bugarska atletičarka Stefka Kostadinova koja je davne 1987. godine preskočila 209 centimetara, a među najboljima svih vremena je i Blanka Vlašić sa jednim centimetrom manje. Nadamo se da bi u narednim godinama i Angelinu mogli da vidimo na tim visinama!

Pogledajte skok koji joj je doneo bronzu:

Tagovi