Ostali sportovi

ISKRA SIJA ZLATNIM SJAJEM

Autor Kristina Mitrović

Karate klub “Iskra” je u toku prethodne takmičarske sezone zabilježila izvanredne rezultate, koje je na najbolji način zaokružio junior Balša Vojinović u kategoriji borbi do 55 kg osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu.

Izvor: KK Iskra

Poslednjih pet godina na karate sceni Crne Gore posebno mjesto zauzima “Iskra” iz Danilovgrada, koja iz godine u godinu bilježi sve značajnije rezutata. Kao krunu u dasašnjem radu ističu srebrnu medalju juniora Balše Vojinovića na Evropskom prvenstvu koje je održano u Pragu prethodnog mjeseca. Bio je ovo povod za razgovor sa trenerom i predsjednikom kluba Vukom Žarićem.

"Prethodna sezona za KK “Iskra” je bila istorijska. Na Evropskom prvenstvu malih zemalja koje je prethodnog septembra održano u Podgorici, naši takmičari su uspjehu reprezentacije doprinjeli sa 12 medalja (4 zlatne, 3 srebrne i 5 bronzanih), na Balkanskim prvenstvima osvojili smo 8 medalja, na Svjetskom kupu za mlade koje se organizuje pod okriljem WKF osvojili smo ukupno 4 medalja, od kojih je jedna zlatna i tri bronzane. Sve ove rezultate iznjedrio je klub koji u svojim redovima ima 29 reprezentativaca. Svakako, krunu sezone pretstavlja srebrna medalja sa Evropskog prvenstva juniora Balše Vojinovića. Ostvareni rezultati pretstavljaju zapravo zbir malih napora ponovljenih iz dana u dan, sa jasnim ciljem ostvarivanja medjunarodnog rezultata na ponos Klubu, Gradu i Državi. Petogodišnji plan koji je imao za cilj osvajanje Evropske ili Svjestke medalje se već ostvario. Svakako, postavili smo plan da pored medalje u borbama imamo osvajača medalje i u katama. Vjerujemo u ono šta radimo i dajemo svoj maksimum. Ponekad je za vrhunski rezultat potrebna i odredjena doza sreće, na nama je da vjerujemo i da radimo", ističu iz kluba.

Iskra nije samo dobra u borbama, nego ima nadarenu ekipu i u katama.

Djevojke rodjene 2008. Godine – Vlahović, Klisić i Raičević su dominantne u svom godištu, za koje sa pravom očekujemo da svoj kvalitet potvrde i u starijim uzrasnim kategorijama. Pored njih, imamo takodje nacionalne šampione i osvajače Balkanskih medalja, medju kojima treba izdvojiti Nikolu Stanišića, Lanu Prelević, Aleksu Vujoševića i Djordja Medojevića.
Boje “Iskre” brani i takmičar Saša Petrić koji iza sebe ima izuzetno uspješnu takmičarsku sezonu. Nakon titule Prvaka Crne Gore za 2021.godinu, u Novembru je postao šampion Balkana, na takmičenju koje su obilježili Crnogorski takmičari u ovoj uzrasnoj kategoriji. (Srebrni je bio Šćekić, dok su bronzani bili Aljošević i Rondović). Na Svjetskim ligama za mlade Saša je osvojio tri bronzane medalje u Poreču 2021, Istanbulu i Veneciji, da bi sjajnu sezonu krunisao zlatnom medaljom u U14 u Poreču u junu 2022.godine. Interesantna činjenica je da su se na pobjedničkom postolju u Pragu, kada su u pitanju kadeti, koji su se okitili evropskim medaljama našli takmičari koji stalno dijele pobjedničko postolje sa našim Sašom na svjetskim ligama mladih što nam daje za pravo da se nadamo da će Saša na predstojećem prvenstvu Svijeta koje se održava u Turskoj zavrijediti pažnju selektora reprezentacije, obzirom da je sad već kadet i ponoviti onaj rezultat kojim bi Crnu Goru opet obradovao i time pokazao da Crna Gora sa pravom ima očekivanja da u budućnosti očekuje medalju i u katama na velikim takmičenjima. On je trenutno u dobroj formi I ukoliko mu se ukaže šansa mislimo da uspjeh ne bi trebao da izostane.

Zlatna medalja u katama je rijetkost za Crnogorski karate na velikim takmičenjima. Da li ste očekivali ovakav rezultat?

Da, dobro ste primijetili – Crnogorski karate nije osvojio zlatnu medalju u katama već punih 29 godina, još od vremena Katarine Rolović i njenog nastupa na Evropskom prvenstvu u Gentu, Belgiji (1983.godine). Osvojeno je nekoliko bronzanih medalja te jedna srebrna medalja od strane Vladimira Mijača u konkurenciji U21, ali nikad zlatna medalja. Jeste da se radi o dječijoj kategoriji, ali imajuću u vidu da se radi o WKF takmičenju na kojem je nastupilo preko 80 takmičara iz 55 država, rezultat je svakako vrijedan pažnje. Mi u Iskri, svjesni da imamo ekipu sa velikim potencijalom želimo da promijenimo taj trend. Ukoliko već duži niz godina radimo stvari na jedan način i taj način ne donosi očekivane rezultate, logično je da nešto treba mijenjati. Stoga, uložemo u naše trenere i takmičare kroz medjunarodnu saradnju. Imamo zadovoljstvo da kata ekipu trenera predvodi dugogodišnji selektor Jugoslav Bukilić, koji je potpomognut sa perspektivnim trenerima Jelenom Simović i Markom Dučićem. Osim poznavanja karate tehnika svoje znanje su ojačali (sertifikovali) sa brojnim fitness licencama, tako da su naši članovi vježbaju u skladu sa aktuelnim svjetskim tredovima.

Osim Danilovgrada svoje trenažne aktivnosti obavljate i u Podgorici?

Klub je postoji već punih 20 godina. Kao što ste naveli baza nam je Danilovgrad, da bi nakon interesovanja prvashodno roditelja, svoje aktivnosti proširili i na Podgoricu (KK “Iskra Podgorica”). Naše karate školice možete pronaći u Streljačkom centru “Ljubović”, Starom aerodromu u OŠ”Pavle Rovinski”, Bloku 5 (klupska sala), kao i OŠ “Radojica Perović”. Posebno nas raduje podatak, da ćemo od 1.septembra u Danilovgradu imati na raspolaganju svoju salu sa najmodernijim sportskim rekvizitima ( u ulici Novice Škerovića). Sa novom salom smo napravili jedan veliki iskorak u pogledu obezbjedjivanja uslova takmičarima iz Danilovgrada.

U čemu je tajna uspjeha KK “Iskra”?

Kako mi to volimo na treningu da kažemo našim polaznicima, tri su pravila uspjeha u svakom sportu, pa i u našem: 1.trening, 2.trening i 3.trening. Uspjeh ima vrlo malo veze sa genetikom, a mnogo više sa navikama. Trudimo se da kod naših članova utičemo na positivne navike, da zajedno sa njima postavimo ciljeve i da se trudimo da ih dostižemo. Obzirom na veliki broj lokacija, imamo mogućnost da napravimo više grupa koje su prilagodenje svakom uzrastu. Upravo je to glavna benefit koju nudimo našim mališanima, što za svakoga od njih imamo grupu koja će im obezbijediti adekvatan rast i razvoj.
Na kraju, ili možda na početku, KK “Iskra”ima stručni kadar na koji je veoma ponosan. Svi treneri su fakultetski obrazovane osobe, na čemu stavljamo poseban akcenat, jer su upravo oni ti koji u bitnoj mjeri mogu da utiču na vaspitanje djece.

Objavili ste knjigu za djecu “Mala karateka Iskra” koja ima za cilj da djecu pokrenu za bavljenje sportom, a roditeljima olakša njihovo usmjerenje.

Tako je. Pripremili smo sportski priručnik namijenjen za djecu predškolskog i ranog škloskog uzrasta i njihovim roditeljima,sa namjerom da im pomogne da uz zajedničku igru i zabavu, djecu usmjere ka sportu. Roditelji uz pomoć savjeta i ideja iz ove knjige, lakše zabave i organizuju svoju djecu, upoznaju ih sa fizičkim i mototičkim mogućnostima svoje djece. Knjiga uz pomoć brojnih ilustracija i fotografija čini da djeca na njima blizak način zavole sport, te da se priključe trenažnom procesu na nekom od sportova. Knjigu smo poklonili već brojnim pred-školskim i školskim ustanovama. Svi zainteresovani roditelji koji žele primjerak knjige, neka budu slobodni da nam se jave putem maila karateiskra@gmail.com ili neka nas posjete na nekoj od naših lokacija.

Kakva su vaša očekivanja od predstojeće sezone?

Kako veoma ozbiljno radimo u klubu, mi smo napravili pauzu u julu mjesecu svega dvije nedelje. Stoga, naši takmičari se već uveliko počeli sa pripremama. Trenutno smo u fazi fizičkih priprema nakon čega nas očekuje drugi dio priprema koje tradicionalno održavamo u Etno selu “Montenegro” u Breznama kod Plužina, gdje na 1000m nadmorske visine imamo idealne uslove za rad i pripremu naših takmičara. Odmah u septembru nas očekuju mnogobrojni turniri, kako na državnom tako i na međunarodnom nivou a već u oktobru Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore I U21 za one takmičare koji su zavrijedili reprezentativni status. Naši takmičari Anes Arifaj, Saša Petrić ,Vuk Vučinić, Tamara Klisić, Katarina Vlahović, Viktorija Raičević, kata team djevojčica koji nemaju premca u državi prešli su iz konkurencije U14 u kadete, tako da od njih na prestojećem državnom prvenstvu očekujemo zlatne medalje, a potom i odličja sa najvećih međunarodnih smotri na kojima će se pojaviti kao članovi reprezentacije ili našeg kluba.
Od 1.septembra tradicionalno počinjemo sa upisom novih takmičara, tako da bih iskoristio priliku da pozovemo sve mališane da se priključe ovom uspješnom sportskom kolektivu. Ekipi, čiji je primaran cilj zadovoljstvo djece i stvaranje radnih navika.