Pobeđuje redom!

U HRVATSKOJ NIKOG NIJE ZANIMALA - SADA IGRA NAJBOLJI TENIS U ŽIVOTU: Dve titule za 7 dana, niko ne može da joj uzme SET!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Bernarda Pera je rođena u Zadru, ali nastupa pod zastavom SAD jer u Hrvtskoj nije bilo sluha za njen talenat.

Izvor: Instagram/bernardapera/printscreen

Američka teniserka hrvatskog porekla igra najbolji tenis karijere. Bernarda Pera je stigla do druge uzastopne titule, a pobeda protiv Kontavejt u Hamburgu bio je njen 12. uzastopni meč na kojem nije izgubila set. Devojka rođena u Zadru 1994. godine stigla je do titule i u Nemačkoj, nakon što je prethodne nedelje u finalu Budimpešte savladala Aleksandru Krunić.

Ovi impresivni rezultati skrenuli su pažnju na talentovanu teniserku koja već godinama ne nastupa pod zastavom Hrvatske. Rođedan Zadranka veliki deo života provela je u Zagrebu, ali od 16. godine živi u SAD čiji je pasoš kasnije i uzela. Tu zemlju predstavlja od 2013. godine, a nedavno je objasnila i zašto.

Iako bismo uskoro mogli da je vidimo među 50 najboljih teniserki sveta, Bernarda tvrdi da joj u Hrvatskoj nisu dali dovoljno pažnje. Bilo joj je teško da uklopi sve dnevne obaveze jer tenis nije preterano popularan u zemlji, pa bi tokom čitavog dana morala da ide sa jednog na drugi kraj Zagreba.

"Imala sam američko državljanstvo preko oca bez obzira na tenis. Kada mi je bila potrebna finansijska podrška, tamo mi je bilo malo lakše. Nismo uspeli poplaćati turnire, trenere. Ipak je ovo skup sport, a roditelji u početku plaćaju sve", pričala je Hrvatica, a prenosili mediji iz te zemlje.

Ovako izgleda Bernarda:

O njenoj promeni državljanstva za hrvatske medije govorio je i otac Valter, koji je bio daleko oštriji. On je u intervjuu datom pre nekoliko dana pominjao koga je sve molio za pomoć kako bi njegova ćerka nastavila karijeru pod zastavom Hrvatske.

"Iskreno, jedna od težih odluka za sve nas, pre svega za Bernardu koja je imala veliku želju biti deo reprezentativnog hrvatskog teniskog sveta. Ali, mi kao porodica nismo više mogli da pratimo njen put kroz tenis, dok se Amerikanci nisu previše dvoumili, prihvatili su je kao svoju i omogućili su joj izvrsne uslove. Ma tražio sam od svih, pokucao na vrata Hrvatskog teniskog saveza i Grada Zadra, međutim, nisam naišao na razumevanje. Očigledno nisu imali sluha za Bernardin kvalitet. Neću ići daleko, zadržaću se u Zadru i kazati 'Imate u gradu teniski dragulj i to ne znate cijeniti!'. Ne mogu takav odnos nazvati nikako drukčije nego sramotnim", ispričao je otac teniserke.

Bernarda je ipak pronašla način da stigne u svetski vrh, a nakon druge titule na WTA nivou čeka je novi skok na listi. Ona će od naredne nedelje biti 54. teniserka sveta, što joj je najbolji rezultat u karijeri.

Tagovi