Bravo!

KAO BEBA PREŽIVEO RAK, SADA POBEĐUJE NA VIMBLDONU: Najbolja priča turnira u Londonu - on je već šampion!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Fantastičan uspeh engleskog tenisera koji je dobio specijalnu pozivnicu za treći grend slem sezone.

Izvor: Profimedia

Vimbldon je počeo juče, a već danas imamo najbolju priču turnira!

Engleski teniser Rajan Peniston (26) pobedio je na svom debiju u glavnom žrebu teniskog turnira, ali jedan običan trijumf momka koji je dobio specijalnu pozivnicu sam po sebi nije senzacija. Rajanova životna priča je ono što njegovu pobedu u prvom kolu čini impresivnom.

Teniser koji po prvi put u životu igra u glvnom žrebu nekog turnira imao je velikih problema da stigne do velike pozornice. Već kao dečak borio se protiv opasne bolesti i pobedio rak mekog tkiva! Kada je imao samo jednu godinu, Rajanu je dijagnostifikovan rabdomiosarkom, oblik kancera koji pogađa decu.

Današnja medicina predviđa da je izlečenje dece kod koje se bolest na vreme otkrije preko 60%, ali samo oko 30% pacijenata uspe u potpunosti da se oporavi i nastavi sa normalnim životom. Peniston spada u tu grupu, pa je nakon teške bolesti zbog koje je išao na operacije i hemoterapiju stigao i do pobede na grend slem turniru.

"Izlečenje mi daje snagu. Znam da je to bilo teško vreme, posebno za moje roditelje i brata. Bolest je približila moju familiju i to je nešto o čemu razmišljam kada sam u teškim trenucima", rekao je nedavno Rajan.

Iako se dana kada se borio protiv ovog retkog oblika kancera uopšte ne seća jer je bio beba, Rajan Peniston i 25 godina kasnije ima veliki ožiljak na telu koji ga podseća šta je preživeo. Baš to, uz priče onih koji su bili uz njega, daje mu snagu da se bori i pokuša da napravi tenisku karijeru.

On je u prvoj rundi savladao favorizovanog Henrija Laksonena (6:4, 6:3, 6:2) i u drugom kolu će igrati protiv Amerikanca Stiva Džonsona kojem je Grigor Dimitrov predao meč.

Tagovi