TRKA ZA BROJ 1!

ŠOK - NOVAK GUBI PRVO MESTO I AKO OSVOJI ROLAN GAROS? Otkrivene sve kalkulacije, ovako Medvedev može da sruši Đokovića!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Novak Đoković je ponovo na vrhuncu svoje forme posle osvajanja mastersa u Rimu, ali se i uprkos tome ozbiljno zahuktava borba za prvo mesto ATP liste. Tamo bi Danil Medvedev mogao da se vrati nekoliko nedelja pre Vimbldona, turnira koji bojkotuje ruske tenisere.

Izvor: Profimedia/Twitter/@AnnaK_4ever/Printscreen

Novak Đoković je ponovo onaj stari i pokazuje zbog čega je najbolji teniser sveta! Protekle nedelje je osvojio svoj šesti turnir u Rimu i ukupno 38. masters u karijeri, čime je poboljšao sopstveni rekord.

Ostvario je i tri pobede nad TOP 10 igračima, nije izgubio nijedan set u prestonici Italije i tako poručio Rafaelu Nadalu, Karlosu Alkarazu i ostalima - "Spreman sam za Rolan Garos!" Međutim, Đoković bi osvajanjem trećeg Rolan Garosa u karijeri mogao da svejedno ostane bez prvog mesta na ATP listi!

Đoković je u Rimu osvojio trofej i novih 400 bodova za ATP listu, na kojoj je ovog ponedeljka po 370. put najbolji teniser sveta. Zagarantovao je prvo mesto do završetka pariskog grend slema, što znači da će bar 372. nedelje biti najbolji igrač sveta.

No, do apsolutnog rekorda Štefi Graf biće mu potrebno još šest nedelja (377 je njen učinak, u muškom tenisu je rekord Federera preskočio pre 60 nedelja), ali mu možda ni trofej u Parizu neće biti dovoljan.

Počele su kalkulacije i da se prave scenarija po kojim bi Đoković mogao da ostane bez 1. mesta na ATP listi, a Danil Medvedev sada zna šta mu je potrebno ne bi li ponovo svrgnuo Srbina sa vrha.

Rus se ove sedmice vraća na teren posle problema sa povredom i igraće turnir u Ženevi, kako bi se bar malo vratio u ritam pred početak Rolan Garosa. Upravo njegov učinak u Ženevi, kao i rezultati Medvedeva i Đokovića u Parizu odlučiće ko će posle tog turnira biti svetski broj jedan. A evo koji su mogući scenariji:

NOVAK GUBI PRVO MESTO AKO NE OSVOJI ROLAN GAROS!

Izvor: Profimedia/Jean Catuffe / DPPI

Ne postoji scenario po kojem bi Novak Đoković mogao da bude prvi igrač sveta po završetku Rolan Garosa, a da on ne podigne trofej u Parizu 5. juna.

Novak je branilac trofeja, pa tako brani i 2.000 bodova osvojenih prošle godine. U ovom trenutku ima 8.660 poena, ali će 250 izgubiti kada mu se obriše trijumf iz Beograda 2021, koji se tada igrao pred početak Rolan Garosa.

To znači da će Novak imati 8.410 poena pred start turnira, a recimo i da izgubi u finalu, pao bi na 7.610 poena, manje od onoga što bi Danil Medvedev imao čak i da izgubi i u prvom meču u Ženevi i u prvom meču na Rolan Garosu.

NOVAK OSVAJA ROLAN GAROS I OSTAJE PRVI NA SVETU!

Drugi scenario koji postoji je da Novak odbrani trofej na Rolan Garosu i 6. juna osvane na prvom mestu ATP liste. Za tako nešto mora da se desi da Medvedev ostane na 8.400 poena ili manje.

Za tako nešto, Medvedev bi morao da ispadne pre polufinala Rolan Garosa ILI da ispadne u polufinalu Rolan Garosa, ali i da prethodno u Ženevi ne stigne do polufinala.

NOVAK OSVAJA ROLAN GAROS, ALI MEDVEDEV POSTAJE PRVI NA SVETU!

I treći scenario je moguć - da Đoković osvoji 21. grend slem i postane prvi čovek u istoriji sa bar tri trofeja na svakom od turnira "velike četvorke", ali da svejedno "sklizne" sa čela ATP liste.

To je moguće ukoliko Danil Medvedev stigne do finala Rolan Garosa ILI ako stigne do polufinala u Parizu i najmanje polufinala u Ženevi pre toga.

Šta vi mislite, hoće li Novak Đoković moći da ostane prvi na ATP listi posle Rolan Garosa?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt