Ne smeju uz Putina

RUSI I BELORUSI MOGU DA IGRAJU NA GREND SLEMU, ALI POD JEDNIM USLOVOM: Oglasila se uprava turnira i pomenula Putina!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ameli Morezmo je iznela uslove pod kojima Medvedev, Rubljov, Hačanov, Sabalenka mogu na Rolan Garos.

Izvor: Profimedia

Vimbldon je pred ozbiljnim sankcijama zbog odluke da zabrani takmičarima iz Rusije i Belorusije da nastupaju na ovom turniru. Najprestižniji grend slem bi zbog te odluke ove godine mogao da se igra egzibiciono bez ATP poena koji bi bili dodavani za plasman svakom učesniku. 

Sva je prilika da će samo Vimbldon ostati pri toj odluci pošto je direktorka Rolan Garosa Ameli Morezmo potvrdila da ćemo na pariskoj šljaci videti sve one koji se kvalifikuju na turnir. Bivša teniserka koja je donela i vesti o tome da će Novaku Đokoviću biti dozvoljen nastup na Rolan Garosu. 

Ipak postoji jedan uslov da Rusi, Ruskinje, Belorusi i Beloruskinje igraju na turniru, a to je da ne podržavaju rat ni na koji način. 

"Veoma je komplikovano, i čini mi se da je bilo nemoguće doneti fer odluku. Držimo se onoga što su evropske, pa i svetske, vlade odlučile u martu. Ruskim i beloruskim timovima zabranjeno je da se takmiče, ali ne i sportistima pojedincima dokle god se ponašaju neutralno. I toga ćemo se striktno držati", rekla je Morezmo.

Ona je dodatno naglasila da bi svaka podrška Vladimiru Putinu i njegovoj vladi mogla da znači diskvalifikaciju sa turnira.

"Ukoliko iko od njih bude u medijima davao izjave koje se tumače kao podrška Vladimiru Putinu, sasvim sigurno će biti sankcija", dodala je Morezmo.

Rolan Garos je na programu od 22. maja, a pre toga Novak Đoković igra u Rimu gde ga očekuje duel sa Stanislasom Vavrinkom.