Strašna priča

DAN KADA PLAČU LJUBITELJI FORMULE 1: Ajrtonu Seni poginuo nakon udesa, a dvije godine ranije spasio život kolegi!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Legendarni brazilski automobilista Ajrton Sena poginuo je na trci u Imoli, 1. maja 1994. godine.

Izvor: Profimedia

Za ljubitelje Formule 1 početak maja tradicionalno nosi i bolno podsjećanje na smrt velikog šampiona. Ajrton Sena, jedan od najvećih u istoriji poginuo je baš 1. maja, na stazi Enco Ferari u Imoli.

Legendarni brazilski vozač poginuo je tokom trke 1994. godine, nakon eksplozivnog izlaka iz zavoja Tamburelo. On nije mogao da kontroliše bolid koji je letio brzinom od 307 kilometara na čas, a mjerenja su pokazala da se u zaštitnu ogradu pored staze zakucao brzinom od 233 km/h.

Pomoć mu je ukazivana na samoj stazi, gdje je konstatovano da je izgubio preko četiri litre krvi. Ljekarima koji su bili pored njega postalo je jasno da brazilski vozač mora biti prebačen u bolnicu, a Sena je nekoliko sati kasnije preminuo u Bolonji. Kao zvanično vrijeme smrti uzima se trenutak u kojem njegov bolid udara u zid, jer doktori tvrde da je tog momenta njegov mozak prestao da radi.

 Bio je to odlazak jednog od najvećih u istoriji, čovjeka koji je u četiri sezone uzeo tri šampionke titule. Iza njega je ostalo 80 podijuma u najbržem karavanu na svijetu, čak 41 pobjeda u Formuli 1 i gomila anegdota kojih će se navijači sijećati decenijama.

Tako će se i u budućnosti pričati o postavljanju najbržeg kruga na trci iako je vozio kroz boks, zajedničkoj vožnji sa Najdželom Menselom koji ga je povezao do pit stopa, specifičnom smislu za humor koji se tih godina prepričavao...

Možda i najbitnija priča, a o njoj se malo priča čak i među ljubiteljima najbržeg karavana na svetu, jeste ona kada je Ajrton Sena spasio život Erika Kome. Francuski vozač je tri godine vozio u Formuli, a 1992. godine je doživio tešku nesreću.

Tokom subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije Erik je učestvovao u nekoliko incidenata, a nakon jednog od njih ostao je bez svijesti u vozilu čiji je motor i dalje radio. Zbog kvara bolida eksplozija je mogla da se desi u bilo kom trenutku, a požar bi gotovo sigurno progutao Francuza.

Ajrton Sena je zaustavio bolid, pritrčao vozilu u kojem se nalazio Koma i pomogao mu. Prvo je glavu francuskog vozača postavio u pravilan položaj kako ne bi došlo do gušenja, zatim ugasio motor, a na kraju i ostao uz Erika dok nije stigla ljekarska ekipa koja je nastavila da se brine o njegovom stanju.

Erik Koma prošao je bez posljedica, pa je i u naredne dvije sezone bio dio Formule 1. nije uspjeo da napravi impresivnu karijeru u ovom sportu i nikada nije dotakao ni dijelić Senine slave, ali je zbog nevjerovatnog poteza Brazilca danas živ.

Tagovi