ODBRUSIO

KAKO MOŽETE DA PROTERATE RUSE, A NISTE SPORTISTE IZ OVE ZEMLJE? Britanac je besan na Vimbldon - To su DVOSTRUKI aršini!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Britanski novinar Oliver Braun prozvao je organizatore Vimbldon zbog odluke da protera Ruse sa turnira.

Izvor: Profimedia

Vimbldon je odlučio da zabrani sve ruske i beloruske tenisere zbog rata u Ukrajini, a njihova odluka podigla je mnogo bure u javnosti. Pre svega u Rusiji, gde je Kremlj odmah reagovao i poručio da će najviše time zapravo izgubiti Vimbldon, dok je jedan od prvih koji je stao u zaštitu kolega tenisera i Novak Đoković.

Čak ni britanski mediji nisu jednostrano na strani Vimbldona, pa je tako vodeći novinar britanskog "Telegrafa" Oliver Braun u svom autorskom tekstu poručio da su organizatori razotkriveni zbog "dvostrukih aršina".

U tekstu je opisano da je Vimbldon "tradicionalno bio apolitičan", ali je sada doneo odluku koja sve menja. Postojala je mogućnost da kraljica na stogodišnjicu otvaranja Centralnog terena na Vimbldonu čestita i veliča nekog od ruskih tenisera, recimo Danila Medvedeva, sve dok za to vreme traje rat u Ukrajini.

Vimbldon nije želeo ni da ostavi otvorenu takvu mogućnost i preventivno je "proterao igrače" iz Rusije iz Belorusije, čak iako teniseri i teniserke na turnirima predstavljaju praktično sebe, ne igraju pod zastavom svoje države.

"Retko, ako i ikada, Vimbldon je odlučio da napravi tako transparentan potez u kome isključuje igrače samo po nacionalnosti. U obrazloženju zaključuju da imaju dužnost da prate Vladu svoje zemlje, odnosno da retko ko nudi utočište Rusima ili Belorusima u Londonu dok se sankcioniše svaki njihov oligarh. Ipak, i ovde možete videti PR motive u igri. Da li bi Vimbldon to uradio da Medvedev nije drugi na svetu ili da Sabalenka, četvrta dama na WTA listi, nije rodom iz Belorusije? Sama činjenica da agresori u Ukrajini poseduju takva dva talenta koja mogu da osvoje Vimbldon stvaraju otvorenu mogućnost za sramotu zemlje. Čak iako se Medvedev odrekne Putina i Rusije, i tvrdi da je antiratnog stava, globalni spektakl finala Vimbldona bi napravio propagandu Putinu", navodi autor teksta sa britanskog "Telegrafa".

"Ako ruski pojedinci mogu da budu kažnjeni za zločine svoje države, da li će onda Vimbldon izbaciti Džanga Šuaja i Ženg Ćingven, kineske teniserke koje su stigle do 70 najboljih na WTA listi. Na kraju krajeva, oni takođe predstavljaju zemlju koja je, kao i Rusija, optužena za genocid", navodi Braun i podseća na progon Ujgura u provinciji Sinđang.

Dalje se navodi da "nedoslednost već izaziva neslaganje" u svetu tenisa pošto je ATP ocenio da odluka Vimbldona ima "potencijal da napravi štetan presedan", što će doneti samo nove razdore u tenisu.

"Glavni argument protiv zabrane je da bi ona mogla da kriminalizuje nevine igrače. Rubljov je još u februaru napisao 'bez rata, molim vas', ugrozivši tako bezbednost svoje porodice. Teško je održati taj stav da mu čitava karijera bude uništena zbog odluke Kremlja (...) Ovo rešenje kojima zabranjuju Rusiju, ali održavaju dvostruke aršine u odnosu na Kinu, ne donosi ništa", zaključio je kolumnista britanskog lista.