Ostali sportovi

ODLUČENO JE - NE MOŽETE NA VIMBLDON SAMO JER STE RUSI: Skandalozna odluka Britanaca, PROTJERALI igrače iz dvije zemlje!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Teniseri i teniserke iz dvije zemlje neće moći da učestvuju, a među njima je i drugi teniser svijeta i grend slem šampion Danil Medvedev

Izvor: Profimedia

Donijeta je zvanična odluka - Vimbldon ove godine neće dozvoliti učešće ruskih i bjeloruskih tenisera i teniserki na njihovom turniru!

Treći grend slem sezone donio je skandaloznu odluku da sportistima iz te dvije zemlje onemogući učešće zbog rata u Ukrajini!

Ovu odluku je zvaničnim saopštenjem potvrdio i sam Vimbldon, istakavši da oni neće da dozvole da "ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umiješanosti ruskih ili bjeloruskih tenisera na turniru".

U zvaničnom saopštenju Vimbldona, stoji objašnjenje zbog čega je donijeta odluka da se svim teniserima i teniserkama iz dvije zemlje zabrani učešće. Podsjetimo, među takve igrače spadaju Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Karen Hačanov, Viktorija Azarenka, Arina Sabalenka...

"U ime Ol Ingland kluba i Komiteta za upravljanje šampionatima, želimo da izrazimo našu stalnu podršku svima koji su pogođeni sukobom u Ukrajini tokom ovih šokantnih i uznemirujućih vremena.

Djelujemo u univerzalnoj osudi ruskih nezakonitih radnji i pažljivo smo razmotrili situaciju u kontekstu naših dužnosti prema igračima, našoj zajednici i široj javnosti Ujedinjenog Kraljevstva kao britanske sportske institucije. Takođe smo uzeli u obzir smjernice koje je postavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva posebno u vezi sa sportskim tijelima i događajima.

S obzirom na profil šampionata u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta, naša je odgovornost da odigramo svoju ulogu u široko rasprostranjenim naporima vlade, industrije, sportskih i kreativnih institucija da ograniče globalni uticaj Rusije na najjače moguće načine.

U okolnostima takve neopravdane vojne agresije bez presedana, bilo bi neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umiješanosti ruskih ili bjeloruskih igrača na turniru. Stoga je naša namjera, sa dubokim žaljenjem, da odbijemo prijave ruskih i bjeloruskih igrača za turnir 2022. godine", navodi se u saopštenju Vimbldona.

Do sada su sportiste iz Rusije i Bjelorusije izbacivali sa takmičenja ekipnog karaktera, kako u tenisu (Dejvis kup i Bili Džin King kup), tako i u drugim sportovima. Ipak, Vimbldon je odlučio da bude prvi teniski turnir koji će pojedinačnim sportistima riješiti da zabrani učešće zbog rata u Ukrajini.