Tragične vesti

KAPITEN UKRAJINE POGINUO U RATU SA RUSIJOM! Neverica u celom svetu, od njega se oprostila i engleska legenda!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Nekadašnji legendarni ukrajinski sportista Aleksej Tsibko poginuo je u borbama kod Buče.

Izvor: Facebook/Screenshot/Vladislav-Bovtruk

Rat u Ukrajini uzeo je još jednu žrtvu, a u pitanju je nekadašnji kapiten i selektor reprezentacije Ukrajine Aleksej Tsibko. Ovaj 55-godišnjak je legenda ukrajinskog ragbija, a osim što se bavio sportom bio je i gradonačelnik grada Smila od 2015. do 2018. godine.

On je jedan od poginulih u borbama oko grada Buče, a iako je tek sada potvrđena njegova smrt sumnja se da je zapravo poginuo 31. marta. Biće sahranjen na jednom kijevskom groblju, a spremljena je i posebna oproštajna ceremonija od njega. 

Borbe oko Buče su bile posebno žestoke, a to je grad koji se nalazi u neposrednoj blizini Kijeva. Ovu vest je potvrdila Valerija Bondarenko, prva žena regiona Čerkasi. 

"Vesti o smrti nekadašnjeg gradonačelnika Smile koje su se pojavile pre nekoliko dana nisu bile tačne. Ali nažalost danas smo zvanično dobili izvod iz knjige umrlih nekadašnjeg gradonačelnika Alekseja Aleksandroviča Tsibka. Oproštaj će biti organizovan 6. aprila na kijevskom groblju Bajkovo", napisala je ona. 

Ljubitelji ragbija širom sveta su se oprostili od Tsibka, a visoki zvaničnik Konzervativne stranke Britanije Kreg Vilijams je takođe uputio poslednji pozdrav Tsibku. 

"Ragbi spaja ljude i ovo je jako tužna vest u istoriji ovog sporta. Moje veliko poštovanje Alekseju Tsibku što je branio slobodu i za to platio ultimativnu cenu."

Javio se i Oktavijan Morariu, nekadašnji rumunski ragbista i trener, a trenutno predsednik Ragbi federacije Evrope koji je napisao da se nadao da ove vesti neće biti potvrđene. 

A nekadašnji kapitebn Engleske Bil Bemon je napisao: 

"Naše misli su sa svim ukrajinskim ragbistima, sa tom porodicom koja se sada nalazi pred neverovatnim izazovima. Sećamo se svih onih koji su žrtve nasilja, uključujući nekadašnjeg predsednika ragbi saveza Ukrajine Alekseja Tsibka", napisao je on.

Tsibko nije prvi ukrajinski sportista koji je poginuo u ratu, pošto su ranije u ratu poginuli mladi fudbaleri, ali i nekadašnji šampion u kik-boksu...

Tagovi