HRABRO

ČUVENA HRVATSKA RUKOMETAŠICA SE PRIJAVILA U UKRAJINSKU VOJSKU: Ne može više da gleda rat, želi da brani zemlju!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Svitlana se posle završetka karijere vratila u Ukrajinu koja je već tri nedelje u ratu.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Više od tri nedelje traje vojna akcija Rusije u Ukrajini i zbog toga su mnogi ukrajinski sportisti odlučili da se prijave u vojsku kako bi pomogli u odbrani svoje domovine.

Najpoznatiji je primer tenisera Sergeja Stahovskog i Aleksandra Dolgopolova, dok je poslednje sportsko ime koje se prijavilo u vojsku često pominjano na Balkanu. U pitanju je Svitlana Pasičnik (43) koja je godinama bila rukometna reprezentativka Hrvatske, iako je poreklom Ukrajinka. Nije zaboravila svoju domovinu i stavila joj se na raspolaganje.

Pasičnnik je čak 13 godina igrala za hrvatske klubove i postala je reprezentativka Hrvatske, dok je čak dva puta birana i za najbolju rukometašicu u zemlji (2005. i 2006. godine).

Samo deceniju i po kasnije na rame će staviti pušku. Vratila se po završetku karijere u rodni Ovidiopolj i više nije mogla da gleda stradanja svog naroda, ali ne želi da beži pred ruskom vojskom. Želi da ostane i brani svoju domovinu tokom rata u kome i dalje nema naznaka da će biti primirja.

Nedavno je na Fejsbuku objavila snimak na kome se vidi kako je Ukrajina uništena tokom bombardovanja, a čini se da su je prizori koje je svakodnevno viđala ove tri nedelje naterali da se prijavi u vojsku.

"Pogledajte, razmislite! Ovo je apel ruskim majkama. Pogledajte što se ovde događa. Svi znamo što se dogodilo i neka ceo svet vidi. Slava Ukrajini, Ukrajini iznad svega!", napisala je poslednje Pasičnik na svom nalogu na Fejsbuku pre nego što je preduzela konkretan korak u zaštiti zemlje.

Tagovi