OTKUD TO!?

REVOLUCIJA U TENISU - PROMENA PRAVILA NA SVA 4 GREND SLEMA: Nikad se više neće ponoviti meč Đoković - Federer iz 2019!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Dogovorili su se da ubuduće imaju ista pravila.

Izvor: Profimedia

Sva četiri grend slem turnira - Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open - usaglasili su se i doneli revolucionarnu promenu koja će ubuduće doneti nešto kraće mečeve.

Do sada je svaki turnir imao svoja pravila, ali sada je dogovoreno: više nema "beskonačno" dugih petih setova i tako će biti na sva četiri grend slema. Ubuduće nas u slučaju nerešenog rezultata u petom setu (6:6) očekuje taj-brejk do 10 poena koji će odlučiti pobednika.

U pitanju je taj-brejk sistem koji se često viđa u dublovima, a promena u odnosu na taj-brejk do sedam poena nije velika - i ovde je potrebno doći do pomenute granice i imati dva poena više od protivnika.

Dobro je poznato da je na Vimbldonu uvek postojala šansa za maratonskim mečom ako dođe do petog seta pošto nije bilo nikakvog taj-brejka. Tako se pamti meč Iznera i Maua iz 2010. godine koji je trajao čak 11 sati i pet minuta, a sve zbog pomenutog pravila.

Njih dvojica su strašno servirali, pa je poslednji set završen rezultatom 70:68, a nove tendencije govore da mečevi moraju da budu što kraći, pa je pitanje šta nas sve čeka u budućnosti.

Podsetimo da su posle toga promenjena pravila i igralo se do 12:12, a potom je odlučivao taj-brejk. Upravo na taj način je Đoković pobedio Federera pre tri godine, ali izgleda da je i to predugačko za Vimbldon... Zato su se svi turniri usaglasili da imaju identična pravila.

Tagovi