OGLASIO SE

RUSKI GIMNASTIČAR OTKRIO ZAŠTO JE NOSIO SLOVO "Z" NA GRUDIMA: Sprema mu se ŽESTOKA kazna, a Ivan pita - Kako Ukrajinci?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ivana Kuljaka čeka vjerovatno oduzimanje bronzane medalje.

Izvor: twitter/screenshot/@rwesthead

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) privukao je ogromnu pažnju kada se na podijumu na Svjetskom prvenstvu u Dohi pojavio sa slovom "Z" na grudima, što mnogi nisu odmah primijetili.

Bila je to zapravo vješta provokacija Kuljaka, koji je zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini morao da nastupi bez obilježja (himne, zastave, grba), međutim uspio je da "prošvercuje" simbol na grudima koji su mnogi povezali sa slovom "Z" koje smo vidjeli na ruskim tenkovima.

"Misteriozni znak" preko noći je postao viralan, a svi svjetski mediji pisali su o potezu Kuljaka koji je s osmjehom na licu pozirao pred kamerama, dok je pored njega stajao takmičar iz Ukrajine

"Ideja se javila nakon što smo vidjeli kako Ukrajinci komuniciraju sa nama. Ponašali su se veoma ružno, uzvikujući 'Slava Ukrajini' tokom takmičenja. Ali, najviše od svega bilo je frustrirajuće to što su tražili da budemo izbačeni sa takmičenja iako nikome nismo ništa loše uradili. Došli smo da nastupimo, ali do samog kraja nismo znali da li ćemo biti pušteni da nastupimo u finalu", rekao je Ivan Kuljak za ruske medije.

Ipak, Međunarodna gimnastička federacija (FIG) pokrenula je istragu zbog njegovog "šokantnog ponašanja" na dodjeli medalja, na svom prvom Svjetskom prvenstvu.

Odgovorna organizacija najavila je žestoke kazne kako bi zaštitila integritet sporta.

Tagovi