U CENTRU PAŽNJE

LEPA UKRAJINKA JEDVA POBEGLA OD RATA, NEKAD JE BRANILA NOVAKA: Ceo svet ga napadao, a ona je rekla - I ja bih to uradila

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Dajana Jastremska je sa šest godina mlađom sestrom jedva uspela da napusti Ukrajinu, opisujući kroz šta je sve prošla u rodnoj Odesi.

Izvor: Profimedia/Instagram/dayana_yastremskay/Printscreen

Mlada teniserka Dajana Jastremska postala je jedna od junakinja ukrajinskog sporta nakon što je na WTA turniru u Lionu upisala najdramatičniju pobedu u karijeri. Ona je savladala Rumunku Anu Bogdan samo nekoliko dana nakon što je uspela da sa mlađom sestrom pobegne iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Ova devojka je po završetku meča pala na kolena i zaplakala, a mnogi pamte kada je Jastremska zdušno podržala Novaka Đokovića u trenucima kada je čitav medijski svet bio protiv Novaka.

Jastremska je slavila u Lionu posle tri sata igre samo nekoliko dana pošto je sa sestrom Ivanom napustila Ukrajinu. Posle meča se ogrnula zastavom svoje zemlje i istakla da je ovo više od pobede za nju.

No, Jastremska je prvi put pažnju privukla u leto 2020. godine, kada je javno stala na stranu Novaka Đokovića posle organizacije "Adria tura". Humanitarni turniri u Beogradu i regionu na kraju su rezultirali širenjem korona virusa, zbog čega je Đoković trpeo žestoke kritike, ali lepa Ukrajinka je tada bila na Novakovoj strani.

"Kada gledam kroz šta Novak trenutno prolazi, muka mi je. U vreme kada su u mojoj zemlji svi zaboravili na karantin i kada širom sveta korona virus bar malo 'bledi', osoba koja je htela da donese sreću ljudima je proglašena krivom za sve probleme. I sada ga samo kritikuju umesto da ga podrže. A ovo je čovek koji je ispisao legendarne strane istorije tenisa. Svi zaboravljaju koliko novca je donirao u borbi protiv pandemije i koliko je uradio za razvoj tenisa uopšte", počela je Dajana u objavi na ruskom jeziku na svom Instagram profilu.

"Novače, ti imaš divnu dušu, ti si velika osoba. Da sam imala priliku da organizujem isti takav turnir, ne bih časila časa! Ja sam osnivač humanitarne organizacije 'Dija' koja pomaže u borbi protiv pandemije. Organizatori i igrači na tom turniru su se našli pod velikim pritiskom, a svi zaboravljaju da je sve organizovano u skladu sa pravilima te države", napisala je Dajana i tako jasno podržala Đokovića.

Dajana Jastremska ima 21 godinu i rođena je u Odesi, trećem najvećem gradu u zemlji lociranom na jugu Ukrajine. Najbolji rezultat u karijeri joj je 4. kolo Vimbldona 2019. godine, a trenutno je 128. teniserka sveta.

Ona je otkrila šta se dešavalo u njenom rodnom gradu kada je rat u Ukrajini počeo prošle sedmice.

"Bila sam u Odesi kada je počelo bombardovanje. Eksplozije su bile jake, sakrili smo se u podzemnom parkingu jedne zgrade i tu smo čekali. Proveli smo noć tu. Bilo je zastrašujuće. U tom trenutku nije bilo moguće da odemo iz Ukrajine, zatvorili su vazdušni prostor, rat je počeo", otkrila je Jastremska.

Ona i sestra su ostavile roditelje u Ukrajini, a ovako je izgledao njihov odlazak za Francusku: