VELIKI USPEH

HRVAT I SRPKINJA OSVOJILI AUSTRALIJAN OPEN: Zbog njih plače Australija - razbili su domaće favorite!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Veliki uspeh za Kristinu Mladenović i Ivana Dodiga!

Izvor: Profimedia

Možda Novaka Đokovića nema na Australijan openu ove godine nakon skandalozne odluke da ga deportuju iz te zemlje, ali Srbija je na neki način ipak osvojila grend slem titulu!

Francuska teniserka srpskog porekla Kristina Mladenović osvojila je trofej u miks dublu, u paru sa Hrvatom Ivanom Dodigom i to tako što su savladali domaću kombinaciju Džejmi Furlis - Džejson Kubler!

Australija tuguje zbog Srpkinje i Hrvata - Mladenovićeva i Dodig su savladali domaći tandem 2:0, i to po setovima 6:3, 6:4.

Nije bilo nikakve dileme u finalu miksa kome će pripasti trofej, pošto su "Kiki" i Dodig dominirali od prvog do poslednjeg poena.

Tako su još jednom koštali Australijance, jer su u polufinalu bili bolji od Džona Pirsa, takođe domaćeg igrača, koji je nastupao sa Kineskinjom Šuai Ženg. Inače, zanimljivo je i da Mladenovićeva i Dodig imaju veze sa državama za koje ne nastupaju.

Ivan Dodig je rođen u Međugorju u Bosni i Hercegovini i pod zastavom BIH je kratko nastuapo. On je od od 2008. hrvatski teniser, a upravo je Hrvatskoj doneo srebro u muškom dublu na Olimpijskim igrama u Tokiju, u tandemu sa Marinom Čilićem. Dodig je osvojio četvrti grend slem trofej u miks dublu, ali prvi u Australiji.

Sa druge strane, Kristina Mladenović je ovom pobedom osvojila svoj ukupno osmi grend slem trofej.

U ženskom dublu ima dve titule u Melburnu i tri na Rolan Garosu. U miks dublu je uz Danijela Nestora osvajala Vimbldon 2013. i Australijan open 2014, a sada je ponovo slavila na prvom slemu u sezoni.

Inače, Mladenovićeva je rođena u Francuskoj. Njen otac Dragan je bio poznati rukometaš, rođen na Kosovu i Metohiji. Njena majka Dženita Helić je bila nekadašnja odbojkašica, a kada je Kristinin otac 1992. potpisao ugovor u Francuskoj, porodica je tamo i ostala i buduća grend slem šampionka rodila se 1993. godine.