Ostali sportovi

NOVAK MOŽE DA IZGUBI 1. MESTO AKO NE ODE U AUSTRALIJU: Evo zašto "MORA" u Melburn - postoje 2 načina da ga prestignu!

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Pojavile su se informacije da se najbolji teniser neće pojaviti na ATP kupu u Sidneju, a mnogi su se odmah zapitali šta bi to moglo da znači za njegovo učešće na Australijan openu.

Izvor: Profimedia/Icon Sportswire

Teniski svet odjekuje - Novak Đoković ne putuje u Australiju!

Makar za sada, pošto najbolji teniser sveta neće predstavljati Srbiju na ATP kupu, ali postoji bojazan da bi mogao da propusti i Australijan open. U tom slučaju bi mogao da ostane i bez prvog mesta na ATP listi!

Odjeknula je informacija da Novak Đoković neće igrati na ATP kupu od 1. do 9. januara u Sidneju, zbog čega su se javile sumnje hoće li nastupiti potom u Melburnu, na Australijan openu koji startuje 17. januara.

Još uvek postoji mnogo spekulacija u svim svetskim medijima da li je Đoković vakcinisan ili nije, što je ove godine u Australiji obaveza da bi teniseri i teniserke mogli da uđu u tu zemlju.

Novakove odluke koje se još uvek čekaju će bitno uticati na čitav ATP tur, kao neko ko bi u Melburnu trebalo da napadne 10. trofej i ukupno 21. grend slem u karijeri. Ali ako odluči da uopšte ne ode u Australiju - i njegov tron će biti uzdrman.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

NOVAK GUBI BODOVE IZ SIDNEJA

Izvor: Profimedia

Ako Đoković zaista ne otputuje u Sidnej na ATP kup, on će posledično izgubiti bodove osvojene tokom 2021. godine.

Novak je tada savladao Aleksandera Zvereva i Denisa Šapovalova u grupnoj fazi, u kojoj je Srbija i završila učešće.

Time je Đoković zaradio 140 bodova (75 za prvu i 65 za drugu pobedu) pa bi njegovih 11.540 bodova posle ATP kupa moglo da padne na 11.400 poena - tačno 2.770 bodova više od Danila Medvedeva.

Ali šta ako bi srpski teniser odlučio da propusti i Australijan open?

AKO NE ODE U MELBURN, ĐOKOVIĆ MOŽE DA IZGUBI TRON

U tom slučaju bi Novak mogao da ostane bez prve pozicije na ATP listi i za to mesto bi pretendovala dvojica tenisera.

Njegovo moguće nepojavljivanje bi otvorilo put Medvedevu i Zverevu da ga prestignu, pošto bi automatski izgubio svih 2.000 bodova sa tog turnira. I Rus i Nemac će svoje poene braniti na ATP kupu, a potom igrati i u Melburnu.

Medvedev (8.640 bodova) bi mogao da prestigne Đokovića osvajanjem titule u Melburnu ukoliko prethodno odbrani sve bodove sa ATP kupa. Razlog je što bi samo tako zaostatak nad Đokovićem pred Australijan open bio 770 bodova, a Rusu bi ostalo 800 bodova "na talonu" (brani 1.200 zbog finala 2021).

Sa druge strane, Zverev (7.840 bodova) će braniti četvrtfinale Australijan opena, što je 360 bodova i pred njim će biti 1.640 poena ukoliko osvoji prvi grend slem u karijeri. Tako bi Nemac mogao da stigne do 9.480 poena, dok bi Đoković ako uopšte ne ode u Australiju, posle prvog grend slema sezone imao samo 9.400 bodova. Čak i da ne odbrani 65 bodova sa ATP kupa, Zverev bi i dalje mogao da postane najbolji na svetu.

Ipak, da vidimo šta će Novak Đoković odlučiti, teniski svet nestrpljivo čeka...