Ostali sportovi

SAD ŠALJU U KINU SAMO SPORTISTE - I NIKOG VIŠE! Donijeli su odluku o Olimpijskim igrama!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ova odluka neće praviti problem takmičarima, ali niko osim njih neće putovati.

Izvor: Profimedia

Bijela kuća je potvrdila da će diplomatski bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će biti održane od 4. do 20. februara 2022.

Sekretarka za medije američkog predsjednika Džoa Bajdena rekla je da ta država neće poslati ni diplomatskog ni zvaničnog predstavnika na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre, a sve zbog, kako su naveli, "aktuelnog genocida Kine i zločina protiv čovječnosti" u Sinđanu, ujgurskom regionu.

Ova objava je saopštena dva mjeseca prije početka i neće uticati na nastup američkih sporista, već će biti organičena samo na to da Bajdenova administracija neće slati svoje predstavnike.

"Sportisti SAD-a imaju našu punu podršku i bićemo uz njih 100 odsto, navijaćemo za njih od kuća. Ali nećemo doprinositi olimpijskim ceremonijama", objašnjeno je.

Poslednji put kada su Amerikanci potpuno bojkotovali Olimpijske igre u toku je bio takozvani 'Hladni rat' SAD i Sovjetskog saveza, 1980. godine. Tada je Džimi Karter, američki predsjednik, ignorisao Moskvu zbog sovjetske invazije u Avganistanu. A, onda su sovjeti bojkotovali Igre u Losa Anđelesu 1984.