Isplivali detalji

NBA SE OGLASILA O VAKCINAMA: SVI NA BUSTER, A JEDNA GRUPA POGOTOVO! Ako neko neće treću dozu, imaće dodatnu obavezu

Autor Mladen Šolak

NBA je prosledila svima u ligi važno obaveštenje o buster vakcini.

Izvor: Profimedia

Predstavnici NBA lige rekli su svojim igračima, trenerima i sudijama da bi trebalo da prime "buster" dozu vakcine protiv korone. A ona se posebno preporučuje onima koji su primili jednu dozu vakcine Džonson i Džonson.

Prema saopštenju agencije Asošijeted pres, liga i udruženje NBA igrača zajedno su izradili uputstvo za sve u ligi. U njemu je navedeno da su infektolozi posebno naglasili da je važno da oni koji su primili "Džonson i Džonson" pre više od dva meseca dobiju treću dozu.

 Preporuka je da "buster" dobiju i oni koji su primili Fajzer ili Modernu pre bar pola godine.

Takođe, precizno je navedeno da bi oni koji su primili "Džonson i Džonson" vakcinu trebalo da traže Fajzerovu ili Moderninu vakcinu za "buster", a da oni koji su već primili neku od te dve vakcine mogu da biraju koju god žele za treću.

Prema prikupljenim podacima do kojih je došla liga, šest meseci traje nivo antitela koja se dobijaju revakcinisanjem Fajzerovom ili Moderninom vakcinom. Takođe, utvrđeno je i da nivo antitela opada posle dva meseca kod onih koji su primili "Džonson i Džonson" vakcinu.

Šta će biti ako neko ne želi da primi "buster"?

Izvor: Kurir/aleksandra čolić

Agencija "AP" navodi da će oni koji odbiju "buster" biti testirani na dan utakmice počev od 1. decembra, s tim da će taj datum zavisi od toga kada je osoba prvobitno vakcinisana i koju vakcinu je primila.

Među onim igračima koji su vakcinisani, ali su ipak ostali zaraženi koronom je i Tobijas Heris, zvezda Filadelfije.

"On je u redu, ali iskreno - nije sjajno. Pogodilo ga je. Mnogi igrači su imali koronu i 'polude' zbog toga, pa kažu "Dođavola, u redu sam". Tobajas nije u toj grupi, to mogu da vam kažem", rekao je trener Siksersa Dok Rivers.

U trenutku početka sezone u oktobru, vakcinisano je bilo oko 97 odsto igrača, dok je u Americi vakcinisano skoro 60 odsto populacije - više od 193 miliona ljudi. "Buster" duzu za sada je primio 21 milion građana SAD.