Košarka

HRABRA ZVEZDA PALA U MOSKVI: Crveno-beli saterali CSKA uz zid, ali ipak nisu izdržali do kraja!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Malo je nedostajalo crveno-belima da prvi put pobede CSKA u Rusiji, ali je favorit u završnici ipak bio precizniji.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda ostala je bez daha na dva minuta od istorijske, prve pobede u Moskvi:

CSKA - ZVEZDA 78:76 (17:21, 25:21, 15:15, 21:19)

Ekipa Dejana Radonjića našla je snagu 48 sati posle "ratničke" pobede protiv Žalgirisa, u velikom delu meča u Moskvi kontrolisala rezultat, ali u završnici nije imala energiju i napadačkih rešenja da odgovori na odlučujući juriš "armejaca" - 9:0.

Nikola Kalinić ponovo je dao sve što ima, odigrao 31 i po minut i nije dozvolio Zvezdi da se preda ni kada se činilo da je CSKA prelomio u četvrtoj četvrtini (69:62). Pogodio je trojku, ukrao loptu domaćima, snažno krenuo na prodor posle kojeg je Ognjen Kuzmić "zakucao"...

Zvezda je na tom talasu povela i u četvrtoj četvrtini, kao i u svakoj pre nje, ali se ispostavilo da je to vođstvo 71:69 bilo i njeno poslednje na utakmici. Usledili su pogoci Nikite Kurbanova, Ifea Lundberga, kao i trojka Alekseja Šveda, pa su "armejci" tako dočekali poslednje trenutke sa mirnom prednošću 78:71.

Poeni Nikole Ivanovića posle prodora i Nikole Kalinića sa pola terena uz zvuk sirene samo su potvrdili ono što je u igri ovogodišnje Zvezde očigledno - da se bori i kada su šanse male. A takve su joj šanse davane i uoči utakmice, na koju je otišla bez trojice igrača (Lazić, Cirbes, Vajt) i u kojoj se hrabro suprostavila osmostrukom šampionu Evrope.

I domaćin je bio značajno oslabljen, ali u odsustvu Nikole Milutinova i Tornike Šengelije, sjajni Aleksej Šved radio je sve što je potrebno kada je bilo najvažnije i završio je meč sa 16 poena, 5 skokova i četiri asistencije. Efikasniji je bio samo Vil Klajburn sa 18.

U Zvezdi su za to vreme najefikasniji bili Nejt Volters (16) i Ognjen Kuzmić (12), koji su odigrali najbolje partije ove sezone i uveli meč u uzbudljiv finiš.

U tim momentima odluke, lopta je u uzastopnim napadima bila kod Zvezdinog Amerikanca Ostina Holinsa, koji nije imao svoje veče (2/12 iz igre), pa su njegovi uzastopni šutevi bili blokirani. Tim blokadama, "armejci" su odbranili prednost i došli nadomak pobede.

Crvena zvezda posle četiri kola ima skor 2-2, a sada će imati manje od 48 sati odmora za derbi ABA lige protiv Cedevite Olimpije u nedelju u Beogradu.

CSKA: Lundberg 8, Bolomboj 11 (5 sk), Homenko, Uhov 3, Ivleev, Heket 2, Antonov 3, Vojtman 12, Klajburn 18, Lopatin, Kurbanov 5, Šved 16.

ZVEZDA: Gušić, Lazarević 2, Volters 16, Uskoković, Davidovac 2, Mitrović 4, Kalinić 11, Dobrić 10, Holins 5, Simonović 2, Ivanović 10, Kuzmić 14.