Košarka

EVROLIGA SE VRATILA U GRAD, A ZVEZDA U ARENU! Dolaze bivši Jokićev saigrač i evropski VELIKAN sa Ex-Yu legendom na klupi

Autor Lidija Roganović Izvor mondo.rs

Poslije 587 dana, Crvena Zvezda zaigraće u Štark areni. Prvi put ove sezone nastupiće u Evroligi u Beogradu, a rival će biti tim koji na parketu crveno-belih češće zna za pobjede nego za poraze.

Izvor: Profimedia/Mnpress

Čekali su košarkaši Zvezde više od godinu i po dana i dočekali su povratak u "Arenu". Prvi put će nastupiti u najvećoj hali u zemlji još od marta 2020. godine i duela sa Makabijem.

Ove večeri će im rival biti dobro poznat - Žalgiris (sreda, 19.00h). Ekipu Dejana Radonjića očekuje tim protiv kog su mečevi po pravilu uvek tvrdi i neizvesni i u kojima je litvanski velikan u poslednje vreme imao više uspeha, sa tri pobede u nizu.

Od 2000. godine i reforme Evrolige, Žalgiris je pobedio Zvezdu u sedam od 10 međusobnih susreta, a navijači Zvezde će se svakako setiti duela koji ne ulazi u taj spisak - na Božić 1999, sa Vladom Divcem u crveno-belom.

Crveno-beli su evroligašku sezonu počeli van Beograda - u Turskoj i Izraelu i u tim mečevima su zabeležili pobedu (Makabi) i poraz (Fenerbahče). Ovog puta će vetar sa tribina biti u njihovim leđima.

"Zaboravili smo kako izgleda igrati u Areni. Šalim se malo, naravno. Tribine se polako popunjavaju posle svega i svi željno iščekujemo da se pokažemo pred našom publikom. Očekujem težak meč, kao što je bila i većina prethodnih sa njima", kaže Dejan Davidovac na treningu pred duel protiv Žalgirisa.

DAVIDOVAC POSLEDNJI SRUŠIO ŽALGIRIS U BEOGRADU

Izvor: MN Press

Zanimljivo je da je upravo Davidovac bio heroj poslednje Zvezdine pobede protiv Litvanaca u Beogradu, u januaru 2018, kada je odigrao jednu od najboljih sekvenci u karijeri i praktično sam doneo trijumf protiv tima Šarasa Jasikevičijusa, Vase Micića, Kevina Pengosa...

Naravno, od tada je prošlo mnogo vremena, u zgusnutom kalendaru nema osvrtanja ni za onim što je bilo pre nekoliko nedelja, a Zvezda je u prethodnoj utakmici, protiv Igokee u Laktašima, počela katastrofalno i potom pala pred razigranim domaćinom.

"Izvukli smo pouke iz meča sa Igokeom, treba da se fokusiramo na našu odbranu, od toga sve kreće. Žalgiris je smenio trenera, umesto Šilera je došao Zdovc i očekujemo reakciju. Izgubili su dva teška meča u Evroligi do sada, ali su iskusan tim. Imaju dosta igrača koji su duže na okupu uz pridošlice koje su dobri i iskusni igrači", ističe Davidovac.

Baš kao i Dejani njegov saigrač Ostin Holins se polako vraća u tim posle problema sa povredom i ulazi u ritam dok Radonjić nestrpljivo čeka da mu se ekipa okupi posle serije povreda i različitih problema.

Kao i ostatak ekipe, i on hoće da izvuče pouke posle poraza u Laktašima.

"Moramo da naučimo dosta iz toga i da imamo kratkotrajno pamćenje", dodao je Holins, naspram kojeg će biti i jedan nekadašnji biser NBA lige.

SVI ĆE GLEDATI MUDIAJA

Izvor: Profimedia

Najveća pretnja Zvezdi biće nekadašnji saigrač Nikole Jokića iz Denvera - Emanuel Mudiaj. Plej iz Kinšase igrao je i za Njujork Nikse i Jutu, a u poslednjem meču protiv Neptunasa je dao 18 poena, uz sedam asistencija.

"Spremamo se za sve njihove igrače, ne samo za njega. Emanuel je veoma talentovan, ali jedan igrač ne čini tim. Oni će igrati kao ekipa, baš kao i mi. Njihov skor na tabeli ne pokazuje koliko su ustvari dobri. Moramo da budemo spremni za to", rekao je Holins.

Podsetimo, Mudiaj (25) je plejmejker iz Konga koji je biran kao visoki sedmi "pik" na NBA draftu 2015. Na primer, iza njega je biran Devin Buker i niz sada afirmisanih NBA igrača, a zanimljivo je da je tada odabran i Zvezdin tandem krilnih centara, Luka Mitrović - Eron Vajt.

NOVI TRENER ŽALGIRISA - JURE ZDOVC

Izvor: MN Press

Bez obzira na Žalgirisov početak u Evroligi 0-2, mnogi su bili iznenađeni kada je sa klupe Litvanaca smijenjen trener Martin Šiler i kada je umjesto njega doveden slovenački stručnjak Jurij Zdovc. Austrijanac je napustio ekipu poslije jedne sezone i skora 4-0 u domaćem prvenstvu, a minulog proleća osvojio je "duplu krunu" i zauzeo 11. mjesto na tabeli Evrolige.

Sada je umjesto njega tu legendarni reprezentativac SFR Jugoslavije i jedan od asova koji su nedavno nosili kovčeg na sahrani Dušana Dude Ivkovića (i zbog toga se i "pokajao"). Zdovc (54) je prošle sezone trenirao francuski Metropolitan, a u Evroligi je poslednji put vodio ekipu pre 10 godina, kada je sjedio na klupi Olimpije iz Ljubljane.

U svom prvom meču sa Žalgirisom u Evropi, Slovenac neće moći da računa na snažnog centra Žofrija Lovernja, koji je povrijedio rame i neće igrati bar dva mjeseca.

Bez obzira na turbulencije i probleme oba tima, litvanski velikan godinama unazad u Beogradu pokazuje svoje najbolje lice (skor 4-1 protiv Zvezde u Srbiji od 2015), pa i istorija poziva igrače Dejana Radonjića na krajnji oprez i potpunu mobilisanost.

Lukas Lekavičijus, Mantas Kalnijetis, Arturas Milaknis, Janis Strelnijeks, Edgaras Ulanovas, Nils Gifaj... Svi dobro znaju kako se pobjeđuje na teškim gostovanjima, a na crveno-belima je da pokažu svoje lice iz Tel Aviva i da učine svoj skor u Evroligi pozitivnim. U svakom slučaju, poslije meča će odmah razmišljati o sljedećem izazovu, jer će u petak gostovati u Moskvi, na parketu CSKA.

Rezultati 3. kola

Crvena zvezda - Žalgiris 19
Real - Monako 20.45
Barselona - Olimpijakos 21

Alba - Fenerbahče 84:70

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Tagovi