Izdržao sve

OSTAO PARALIZOVAN POSLE NEZGODE NA KOŠARKAŠKOM MEČU: Pogledao sam se u ogledalu i ceo sam se rasplakao!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Matej Mamić je podelio stravično iskustvo sa meča kada je ostao u kolicima.

Izvor: MN Press/Profimedia

"Teško je opisati rečima šta ti sve prolazi kroz glavu u trenutku u kom spoznaš da si paralizovan", ispričao je u razgovoru za hrvatski "tportal", Matej Mamić! 

Ovaj nekadašnji reprezentativac Hrvatske, košarkaš Splita, Cibone i kapiten nemačke Albe je pričao povodom izlaska knjige koja se bavi između ostalog i njegovom tragedijom kada je posle nesreće na košarkaškom terenu ostao nepokretan!

On je karijeru počeo u dresu Splita, a potom je došao poziv iz inostranstva i zaigrao je za Galatasaraj. Vratio se u Hrvatsku i zaigrao za Cibonu, a kada je otišao u Albu to je bio potez karijere. Bio je najbolji defanzivac Bundeslige 2005. godine, a onda se desila tragedija...

Na meču Albe i Trira protivnički igrač Nejt Dornenkamp mu je pao na leđa, a Mamić je udario glavom o parket, povredio kičmu i ostao paralizovan!

"Pre nekoliko sekundi mogao si sve, osećao si se moćno i odjednom si nepokretan i samo zuriš u krov dvorane. Moja ličnost je takva da se nikad ne predajem. Nije bilo samosažaljenja, nisam se pitao 'zašto baš ja', a to najčešće muči ljude kojima se u jednoj sekundi sruši sve ono što su gradili i imali u životu", rekao je Matej u razgovoru za tportal.

On je u to vreme bio standardni reprezentativac Hrvatske, odigrao je tri Eurobasketa i čekala ga je Španija. Unikaha i tadašnja Tau Keramika (sada Baskonija) utrkivali su se za potpis ovog krila.

"Najveći šok doživeo sam kada sam se pogledao u ogledalu 15 dana nakon nesreće. Izgubio sam 15-16 kilograma, mišići su atrofirali, video sam svoja rebra… Na takvu sliku celo telo se rasplače. I onda stav i snaga uma naprave svoje. Kao cilj sam postavio samo jednu stvar - povratak u normalan život", istakao je Mamić. 

On je posle povrede počeo da gradi svoju karijeru kao trener mlađih kategorija Albe, a onda je godinama bio sportski direktor Cedevite. Danas vodi agenciju i menadžer je mnogim poznatim košarkašima.