Košarka

SAŠA DANILOVIĆ PLAKAO, ŽOC SE OKRENUO KA DUDINOJ SLICI: KUME, OVDE SI ZAUVEK! Velikani se u SUZAMA oprostili od Ivkovića

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dirljiva komemoracija u čast velikana jugoslovenske i svetske košarke, Dušana Dude Ivkovića.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Tvorac niza jugoslovenskih zlatnih medalja i još dužeg niza košarkaških asova preminuo je u Beogradu u četvrtak, a ovog ponedeljka u domu Narodne skupštine Srbije održana je dirljiva komemoracija u njegovu čast.

U prisustvu Ivkovićevog kuma Željka Obradovića, najtrofejnijeg trenera Evrolige, kao i srpskih šampiona Evrope Karija Pešića, Bože Maljkovića, legendarnih asova na čelu sa Dejanom Bodirogom i predsednikom Košarkaškog saveza Predragom Sašom Danilovićem, brojni prijatelji i saradnici oprostili su se od legendarnog Dude.

U prisustvu njegove porodice i predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, posebno dirljive govore održali su Danilović i Obradović.

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije, a pre svega Ivkovićev igrač i veliki prijatelj, kroz suze je govorio za govornicom o tome kako je svakog dana bio u kontaktu sa Dudom, kako se sa njim savetovao za svaku odluku i kako voli i svog pokojnog oca.

"Nije prošao dan da se ne čujemo... Biće uvek moj selektor, to je bio, to će i da ostane. Iznad svega, moja ljubav prema njemu, kao prema pokojnom ocu. Neka mu je slava i hvala", rekao je Danilović drhtavim glasom.

Ivković će biti sahranjen u utorak u podne na Novom groblju u Beogradu, u porodičnoj grobnici.

Posle njega obratio se Željko Obradović, setivši se nekoliko anegdota, kako je sa Ivkovićem usred noći "crtao" taktiku po zidu hotelske sobe, kako ga je Duda prvi put odveo na buzuki, kako su postali kumovi, ali i koliko je teško podneo vest o njegovoj smrti.

Za kraj, "Žoc" se okrenuo ka ekranu na kojem je bila velika Ivkovićeva slika i stavio ruku na srce.

"Kume, ovde si zauvek i zauvek ćeš tu biti. Veliko poštovanje. Hvala".

Od Ivkovića se danima opraštaju ljudi iz košarke sa svih strana sveta, pa se tako javio i najveći NBA trener, Greg Popovič, takođe blizak Ivkovićev prijatelj i čest gost Beograda.

Uz Obradovića i Pešića, tu je i trofejni srpski stručnjak Božidar Maljković, kao i još jedan evroligaški šampion, Dimitris Itudis. Takođe, tu su i bivši Ivkovićevi igrači Novica Veličković, Marko Kešelj, Duško Savanović, Nenad Krstić, Milenko Tepić, Bojan Popović... Od malo starije generacije tu su Zoran Savić, Nebojša Ilić, Mlađan Šilobad...

Među onima koji su došli da odaju počast Ivkoviću je i Nikola Peković, predsednik Partizana Ostoja Mijailović, kao i Miroslav Mića Berić i Dejan Bodiroga.