Košarka

KOŠARKAŠKI ENTUZIJASTI NA PUTU DO OSTVARENJA SVOJIH SNOVA!

Autor Jovana Raičević

U svojoj četvrtoj godini od osnivanja, košarkaški klub „Vukovi Zeta“ imaće po prvi put predstavnika i u seniorskoj konkurenciji, što će im omogućiti učešće u Drugoj crnogorskoj ligi.

Izvor: MONDO

Grupa entuzijasta osnovala je ovaj klub 2018. godine, sa ciljem popularizacije košarke u Zeti. Iako od smog početka postoji želja za formiranjem seniorske ekipe, do sada su se takmičile samo mlađe selekcije, i to u okviru srednje regije lige mladih koju organizuje KSCG. Nedostatak finansijskih sredstava, ali i problemi sa infrastrukturom, kočili su san o prvom timu.

No, izgradnjom sale u okviru SMŠ Golubovci riješen je makar dio jednog problema. Salu još uvijek ne mogu koristiti, ali su, kako kažu, sa više adresa dobili obećanja da će ovaj problem biti riješen u razumnom roku, i da će na radost velikog broja sportskih kolektiva sa područja Zete, u najskorijie vrijeme imati na raspolaganju ovaj objekat, čija je izgradnja najavljena kao rješenje problema dvoranskih sportova u Zeti.

„Finansije smo za prvi dio sezone pokrili sredstvima sa Konkursa Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci, no, do sada osim pomenute institucije nije bilo zainteresovanih da u ovom dijelu pomognu. U narednom periodu slijede razgovori sa lokalnim preduzetnicima, ali i svim ostalim koji su zainteresovani da u tom smislu pomognu ovaj projekat“ kaže sekretar kluba, Nikola Kračković.

Trener Vladimir Lukačević kaže da je ekipa spoj mladosti i iskustva: „15 momaka koji su u prethodnom periodu mahom nosili dresove K. K. „Zeta“ i K. K. „Zeta 2011“, te raznih klubova sa područja Glavnog grada u ligama mladih činiće okosnicu ekipe, kojoj će biti priključeni juniori i vrlo talentovana generacija kadeta.

Svi oni će, u naredna nepuna 2 mjeseca, imati priliku da se svojim radom i zalagnjem nametnu i izbore mjesto u timu. Kako meni, tako i najvećem dijelu tima ovo je novo iskustvo, ali ne bježimo od obaveza i odgovonosti, naprotiv, radujemo se ovoj avanturi. U prvoj sezoni sigurno je da smo lišeni bilo kakvog rezultatskog imperativa, što ne znači da se neću truditi da ekipi prenesem pobjednički mentalitet, kao ni da će borba za pobjedu u svakom meču izostati.

Siguran sam da ekipa ima potencijala, prije svega u ljudskom smislu, da svojim odnosom prema klubu i obavezama bude primjer svima.“

Izvor: MONDO

Kapiten ekipe, i njen najiskusniji član, Nikola Nino Đuretić, nekadašnji je član K. K. „Zeta“ i K. K. „Zeta 2011“, a od osnivanja kluba zadužen je za rad sa mlađim selekcijama. Mlađim igračima će pomoći da se prilagode zahtjevima seniorske košarke, i lakše se adaptiraju na nove saigrače, dok će na terenu biti produžena ruka trenera Lukačevića.

„Smatram da ćemo imati što da ponudimo publici, svi se radujemo početku priprema, a činjenica da je čitav roster sačinjen od momaka iz Zete nameće nam dodatnu obavezu da se, predstavljajući svoj kraj, pokažemo u najboljem svijetlu“, rekao je Đuretić.

„Čekajući dozvolu da počnemo sa treninzima u sali, ekipa će od ponedjeljka, 23. 08. tri puta sedmično vježbati na terenu u Mojanovićima, koji zadovoljava uslove za početak priprema. Planiramo u hodu i odigravanje nekoliko prijateljskih utakmica, kroz koje će stručni štab steći bolju sliku o svakom pojedincu.

Takođe, početkom školske godine radićemo i na promociji škole košarke, u cilju njenog omasovljavanja. Ne namjeravamo da trajemo samo jednu sezonu, već da radom svih u klubu stvorimo jaku bazu, i da u narednom periodu nastavimo produkciju igrača reprezentativnog kalibra, koja je u posljednjoj deceniji iz velikog broja razloga prekinuta. Podmladak ima potencijala, formiranje seniorskog sastava trebalo bi da im bude dodatni motiv da u periodu pred nama ulože dodatne napore, da svojim odnosom, radom i disciplinom daju sve od sebe, i na taj način daju najbolji doprinos funkcionisanju kluba.

Od ponedjeljka, uporedo sa treninzima seniorske ekipe, sa radom kreću i naše mlađe selekcije, takođe na terenu u Mojanovićima, a klub, kao i svake godine, već od samog starta vrši upis novih članova. Svaki vid podrške nam je dobrodošao, pa bih iskoristio priliku da sve preduzetnike zainteresovane za naš projekat pozovem da nam se u ovom poduhvatu pridruže“, zaključio je sekretar kluba, Nikola Kračković.