ZVER

3 GODINE POSLE DONČIĆA REAL IMA NOVU SENZACIJU ZA NBA LIGU: Klinac dominira sa 19 godina, vodi ih ka tituli!

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Neverovatno kako igra momak, a još je tinejdžer.

Izvor: MN Press, Profimedia

Real Madrid se plasirao u finale ACB lige pobedivši Valensiju 80:77, što je bilo dovoljno za 2:1 u seriji, a ispostavilo se da je meč "prelomio" nestvaran koš Serhija Ljulja uz faul.

Iskusni španski plejmejker postigao je 13 poena i zabeležio pet asistencija, ali je prva violina utakmice bio supertalentovani centar Usman Garuba. Momak poreklom iz Nigerije rođen je 2002. godine, a ove sezone je posebno skrenuo pažnju na sebe.

Garuba je Valensiju "uništio" pod košem sa 16 poena i još 14 skokova, a njegova konstitucija odskače od standarda evropske košarke, naročito za jednog 19-godišnjaka.

Garubu smo upoznali 2018. na Evropskom prvenstvo za košarkaše do 16 godina u Novom Sadu, kada je vodio Španiju do srebra, a leto kasnije je reprezentaciji zemlje u kojoj je rođen doneo i najsjajnije odličje.

Izvor: MN Press

Supertalentovani centar je ove sezone u Evroligi imao pristojnu minutažu od oko 16 minuta, uzvraćao je sa 3,9 poena i 4 skoka po meču, dok ga je Laso malo više koristio u ACB ligi. Imao je i bolju statistiku - 5,9 poena i 5,5 skokova po meču, videli smo i u bitnim utakmicama sezone kao što je bilo polufinale prvenstva protiv Valensije.

Usman Garuba je od 11. godine u Real Madridu i biće njihov novi dragulj u NBA ligi, samo tri sezone pošto su tamo poslali Luku Dončića.

usman garuba
Izvor: YouTube/I love basketball

ESPN je pisao o tome da će Garuba učestvovati na ovogodišnjem draftu i da se pretpostavlja da će ga birati u prvoj rundi, dakle među prvih 30 pikova.

Posebno ga hvale zbog fizikalija i odlične defanzive i porede ga sa sjajnim O-Dži Anunobijem. Sa rasponom ruku od 220 centimetara, brzinom, snagom i šutem za tri poena - apsolutno ima mesto u NBA ligi, pa ostaje da vidimo da li tamo ide kao šampion Španije jer će se za titulu boriti sa boljim iz duela Barselone i Tenerifa. Ponovo će sve oči biti uprte u njega...

NBA draft zakazan je za 29. jul u Barklejs centru u Bruklinu.