UŠAO U LEGENDU

JOKIĆ POSTAO MVP, A PRE 10 GODINA NIKO NIJE HTEO DA IGRA S NJIM: Od bucka koji ne može da uradi sklek do najboljeg!

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Kako se kalio majstor košarke iz Sombora...

Izvor: Profimedia, Facebook/Nikola Jokic/Screenshot

Srpski košarkaš Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg igrača NBA lige za sezonu 2020/21, nakon što je skoro samostalno "vukao" Denver do treće pozicije na Zapadu, beleživši skoro tripl-dabl u proseku!

Postao je prvi Srbin koji je proglašen za MVP-a, a ujedno je i najslabije rangirani igrač sa drafta kome je pripalo ovo laskavo priznanje jer je bio 41. u izboru iz 2014. godine.

Godinu dana kasnije Jokić je stigao u NBA ligu, obukao je dres Denvera, pomislio "bokte, di sam ja ovo došao", ali je za vrlo kratko vreme koristeći košarkašku inteligenciju i umeće s loptom koje ne poseduje nijedan drugi centar na svetu - postao superstar.

Pre samo deset godina Nikola Jokić je na Fejsbuku molio vršnjake da sa njim igraju košarku, a danas nema osobe koja je u tom sportu bolja od njega.

"'Oće neko na basket...", napisao je Jokić na svom Fejsbuku 7. februara 2011. godine i nije dobio nijedan "lajk" ili odgovor, da bi na desetu godišnjicu od tog statusa postavio rekord karijere sa 50 poena protiv Kingsa.

To je samo jedan od rekorda koje je Jokić oborio od dolaska u NBA ligu iz male Mege, koju je proslavio, srušivši tako mit da je neophodno igrati u Evroligi da biste uspeli "preko bare".

Koliko je Jokć bio dobar prošle sezone? Srpski centar je odigrao svaki meč, a prosečno je beležio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije, što su brojke po kojima niko ne može da mu parira - čovek je bio nadomak tripl-dabl proseka!

Od momka koji je obožavao da jede burek i pije koka-kolu, koji nije mogao da uradi sklek koga su prozivali da je "buckast" za NBA ligu, stigao je do najuglednijeg košarkaša na svetu.


Postao je MVP, ušao u elitno društvo košarkaša, a nije zgoreg podsetiti se da to nije došlo preko noći nego da je to bio dugotrajan i mukotrpan proces koji je Somborac morao da prođe kako bi jednog dana postao košarkaška legenda.

Upravo su fotografije iz mladosti na kojima ne izgleda poput košarkaša, statusi koji su postali "viralni" kada je postao zvezda, ali i reklama sa "takosima" dok ga biraju na draftu dovoljan dokaz da je čitavog života bio autsajder i da je uprkos svemu tome uspeo da pokaže da je košarkaška zvezda poput Lebrona Džejmsa, Stefa Karija ili Janisa Adetokunba.

Majstore, svaka čast!