Košarka

4 EVROPSKA TAKMIČENJA U KOŠARCI, TO JE PREVIŠE! FIBA upozorava - gube MILIONE i uzimaju od fudbala, to je LUDOST

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

"Vlasnici su spremni na ludosti i to je za divljenje, sve dok tako nastavljaju"

Izvor: MN Press, Profimedia/BELGA PHOTO DAVID PINTENS

U toku završnice FIBA Lige šampiona, izvršni direktor tog takmičenja Patrik Komninos razgovarao je sa novinarima o tome kako evropska "kuća košarke" vidi aktuelno stanje u tom sportu i kako vidi dalji razvoj klupske košarke.

Na kraju pete sezone tog takmičenja, u kojem će za titulu igrati branilac trofeja Burgos u Karšijaka, Komninos je naglasio da Liga šampiona raste i da je u teškim situacijama ipak u stanju da ispuni finansijska obećanja prema klubovima.

"Važno je da možemo da ispunjavamo obećanja i da im donosimo svote koje su propisane. Druga takmičenja u različitim sportovima nisu uspela u tome, jer su TV prava značajno opala. Gledajući u budućnost, uz rast našeg takmičenja želimo i da se benefiti klubova povećavaju", izjavio je.

Izvor: Youtube/Basketball Champions League

Od ovdašnjih klubova Igokea je imala zapažen učinak u takmičarskoj 2020/21, nastupila je u Top 16 fazi, a predstavnici takmičenja su i dalje sa "igosima" u kontaktu, dok čekaju rasplet u domaćim takmičenjima.

Upitan da li je mnogo da u Evropi postoje četiri takmičenja, Komninos je bez odlaganja konstatovao da jeste. Prema njegovom mišljenju, postojanje Evrolige, Evrokupa, FIBA Lige šampiona i FIBA Kupa Evrope nije dobro.

"Prepoznajemo problem u Evropi. Četiri takmičenja su za dva više od onoga što je dobro. FIBA i lige su investirali mnogo da bi mogli da sede za stolom i pokrenu ovu diskusiju o promeni košarkaškog reljefa. To je svesno urađeno sa dugoročnom vizijom, radeći sa federacijama, ligama i klubovima kako bi se napravio model. Nemoguće je da kompletna vrednost košarke na tržištu bude ispod 100 miliona evra", izjavio je on.

Izvor: Profimedia/BELGA PHOTO DAVID PINTENS

Komninos je posebno govorio o ulaganjima klubova koji su zavisni od novca fudbalske sekcije svog sportskog društva.

"Jedna od naših najvažnijih misija na početku je bila da promenimo reljef evropske košarke. Čujete poređenja između fudbala i košarke, razlike između popularnosti i tržišne vrednosti u košarci. Čitam sve više kako model nije održiv kada vidimo da najbolje ekipe gube po 30 miliona godišnje od budžeta koji nije veći od 45 miliona. Te statistike brinu", rekao je Komninos.

"Ovo nije uobičajeno biznis okruženje, u kojem neko uloži i onda gleda kako kompanija raste. Ovo je veštački naduvano okruženje gde fudbalski klubovi sa lakoćom prebacuju novac košarkaškim sekcijama kako bi se osvajale titule. Vlasnici su spremni na ludosti koje ne ispunjavaju biznis principe. I to je za divljenje - sve dok tako nastave", dodao je on.

Izvor: MN Press

"Evropska košarka ima mnogo priča gde su istorijski klubovi nestajali u trenutku kada bi vlasnik povukao ulaganja. To se događalo zato što nema organskog rasta. Što se više zatvaramo, manje dajemo priliku novim investitorima. Mi predlažemo drugačiji model, da klubovi budu otvoreni, da donose investitore i kapital u takmičenja, a tek onda da se bore za visoke pozicije", poruka je čelnika FIBA takmičenja.

Tagovi