Veliki trener

OD DRUGE LIGE DO EVROPSKOG TROFEJA, ČUDESAN PUT VELIKOG ZVEZDANA: Toni Parker se ogriješio o njega, on ušao u istoriju!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Došao je do pehara, a sve je počelo kada sa dvije odluke - da napusti Budućnost i da dođe u drugu ligu. Prošao je putem kojim se ređe ide pravo do Evrolige.

Izvor: MN Press

U šok završnici finala Evrokupa Monako je na kraju uspio da u dvije utakmice koje su se rješavale na jedan posjed dobije UNIKS i dođe do svog prvog evropskog trofeja u istoriji.

Francuski tim iz kneževine uspio je tako da osigura plasman u Evroligu naredne sezone, a stoga ne čudi da je Evrokup za najboljeg trenera ovogodišnjeg takmičenja proglasio Zvezdana Mitrovića, šefa struke Monaka.

Ono što čudi je što Mitrovićevi uspjesi prolaze prilično ispod radara, a još više čudi odluka ASVEL-a da otpusti ovakvog trenra na početku 2020. godine. Pogotovo kada se ima u vidu da se u francuskim medijima "šuškalo" da je razlog za to mala minutaža Tea Maledona, neosporno velikog talenta, zbog koga ipak Mitrović nije htio da žrtvuje igru tima. 

Mitrović je kao trener počeo u malenom Pikadiliju, a potom je bio pomoćnik u Budućnosti od 1995. do 2000. godine. Za to vrijeme je uzeo dva kupa Jugoslavije, a onda je dobio ponudu iz Ukrajine.

“Iz Budućnosti, gdje sam bio asistent u evroligaškom timu, pošao sam u Ukrajinu. Nije to možda poznato, ali ja sam u Himik pošao za iste uslove koje sam imao u Budućnosti kao pomoćnik. To je bio izazov za mene, želio sam da vidim gdje sam.”,otkrio je on jednom prilikom.

Izvor: MN Press

I nije pogriješio!

Ostao je punih 12 godina u Ukrajini i ostavio dubok trag. Sa Krivbasom je bio šampion, sa Budiveljnikom je osvojio kup, a u sezoni 2005/06 je odmah pokazao da najbolje igra u Evropi! doveo je Himik do finala FIBA Evročelendž kupa i tamo izgubio od ruskog Urala.

A onda je opet napravio neuobičajen potez i pogodio. Otišao je u Monako. Isti ovaj Monako koji je sada doveo do evropskog trofeja tada je igrao drugu ligu, ali ne zadugo.

Već u prvoj sezoni uveo ih je u najviši rang, a 2016. godine je odmah osvojio trofej i to kup Francuske. Nanter je pao u neizvjesnoj završnici u četvrtfinalu, a onda su počišćeni Strazbur i Šalon na putu ka peharu. Prvom trofeju kluba u istoriji!

Nastavila je ekipa da niže uspjehe, te godine su u prvenstvu bili treći, a u naredne tri sezone Monako se pretplatio na medalje. Uzeta su tri kupa, a u pohodima na trofeje stradali su redom velikani francuske košarke – ASVEL, Nanter, Le Man, Strazbur...

U Evropi je Mitrović pokazivao pravo majstorstvo pa je Monako dotjerao i do fajnal fora Lige šampiona 2017. godine, ali je u polufinalnom meču izgubio o Banvita.

To je vidio Toni Parker i nije sjedeo skrštenih ruku. Oteo ga je Monaku i konačno su i Mitrović i ASVEL došli do onoga što im je izmicalo u godinama prije toga.

Izvor: Profimedia

Prvi put u karijeri Mitrović je uzeo titulu u Francuskoj, a ASVEL je postao šampion Francuske posle 10 godina čekanja. Ipak to Parkeru nije bilo dovoljno pa ga je otpustio u maju 2020. godine.

Godinu dana kasnije, Zvezdan Mitrović je najbolji trener Evrokupa, čovjek koji je donio evropsku titulu bivšem trećeligašu i ubjedljivo prvi na tabeli francuske lige.

Samo dva poraza je doživjela njegova ekipa ove sezone, a sada će sa Mitrovićem igrati plejof u kome žele da prekinu niz koji ih muči. Bili su tri puta finalisti plejofa u francuskoj ligi, ali je nikada nisu osvojili. Vodio ih je i Mitrović u jednom od tih finala, ali sada djeluje da je tim zreo za pehar.

Pokazali su to u Evrokupu gdje su u cijelom plejofu izgubili jedan meč i to – poenom razlike! U meču sa ekipom Budućnosti desila se noćna mora navijača Zvezde - Matijas Lesor je rješavao meč i poklonio je pobjedu ekipi Budućnosti. 

I pored toga je uspio da postane MVP četvrtfinala Evrokupa, a Mitrović je u njemu dobio sjajnog skakača i atletu, a prije svega pouzdanog domaćeg igrača pod košem.

Sada se Monako i Mitrović spremaju da Toniju Parkeru dokažu ono što je svima bolno očigledno. Da je otpustio vrhinskog trenera da bi na to mjesto postavio svog mlađeg brata.

Nećemo dugo čekati - plejof uskoro počinje!