Košarka

STUDENTSKI CENTAR NA KORAK OD SNA: OČEKUJE SE ŽESTOKA BORBA PROTIV SPARSA

Autor Jovana Raičević

Košarkaši Studentskog centra na korak su od ostvarenja velikog uspjeha – od plasmana u ABA ligu mladi podgorički tim dijeli trijumf u finalnom dvomeču ABA 2 lige.

studentski centar
Izvor: YouTube screenshot

U prvom meču finala protiv sarajevskog Sparsa, u utorak od 16 časova u ,,Morači“, očekuje se žestoka borba.

Utisak je cjelokupnog košarkaškog regiona, da je ovo finale duel ekipa koje su već tokom sezone pokazale da su na nivou ABA ligaša. Radi se i o dvomeču timova koji su zauzeli dvije vodeće pozicije u ligaškom dijelu ABA 2. U borbi za titulu drugog po rangu regionalnog takmičenja, Studentski centar ne bježi od uloge favorita.

Naprotiv, u timu trenera Nenada Trajkovića od starta završnog takmičenja osam najboljih ABA 2 timova nijesu se krile šampionske ambicije. Kako i dolikuje domaćinu, klubu koji je organizovao završni turnir uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

“Imali smo zdravstvenih problema, sa Starovlahom, Slavkovićem i Tejićem. Nijesmo te probleme riješili baš onako kako smo očekivali. Ali to više nije važno, oni koji će stupiti na parket, a svi će izaći, će pružiti sve od sebe. U svakom slučaju, igramo protiv jakog protivnika, koji igra odličnu košarku, odličan pik-en-rol, dobru odbranu. Spremali smo se, sigurno utakmica neće biti laka. I sigurno će biti na jednu loptu u obje utakmice. Pružićemo sve od sebe, a ukoliko se ,,kockice poklope“, možemo da se nadamo ostvarenju cilja, onog što svi očekuju od nas”, izjavio je trener Studentskog centra Nenad Trajković.

Sparsi su odigrali regularni dio sezone sa skorom 10-3, a u četvrtfinalu i polufinalu pokazali su uspon forme. Trajković poštuje rivala u finalu.

“Moramo da 40 minuta imamo koncentraciju u igri, dobru energiju. Moramo sigurno da odigramo jaku utakmicu, da znamo kako da branimo njihov pik-en-rol. Spars je vrlo disciplinovana ekipa, imaju osam izvanrednih igrača”, kazao je strateg ,,studenata“.

Studentski centar do sada je samo jednom poražen u ABA 2 sezoni. U dramatičnom meču 4. kola, u novembru prošle godine, Spars je savladan 78:77.

“Imamo dužu klupu, mislim da možemo da držimo visok ritam 40 minuta i to je ključ utakmice. Da igramo u visokom ritmu, da pritiskamo loptu, da probamo dobro da izrotiramo na njihovu pik-en-rol igru Kamenjaša i Zahiragića. I da probamo da naše resurse u napadu maksimalno iskoristimo”, zaključio je Trajković.

Dugogodišnji reprezentativac Filip Barović (30) važan je adut Studentskog centra na ,,petici“. Osvajao je ABA ligu sa Budućnost Volijem, igrao u dva ABA finala i zna na koji način ekipa treba da uđe u rasplet sezone.

“Naša očekivanja su svakako da osvojimo, kad smo već dovde došli. Igramo dobru sezonu, želimo da to završimo na pravi način i da osvojimo titulu… Na putu do ovog dvomeča bilo je teško, i u četvrtfinalu i u polufinalu. Dobili smo malo slobodnog vremena, da uspijemo da se oporavimo. Imamo dovoljno igrača u rotaciji za ovaj težak ritam, vjerujem da smo tu u prednosti, da izdržimo to. Nadam se najboljem”, poručio je Barović.

Centar iz Nikšića izuzetno cijeni kvalitet Sparsa, ekipe koju sa klupe predvodi crnogorski trener Miodrag Kadija.

“Dobro su organizovani i utrenirani. Znaju što žele na terenu, dobro su odigrali kompletnu sezonu. A treba obratiti pažnju na njihovu pik-en-rol igru beka Zahiragića i centra Kamenjaša”, zaključio je Barović.