Kakav rasplet!

DRAŽEN I BODIROGA SU BILI BRAĆA, FAMILIJA IMA NEVEROVATNU SUDBINU: Dve velike selidbe i najbolji košarkaši Evrope!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Preminuli Jovan Petrović otputovao u Hrvatsku i tamo izgradio porodicu.

Izvor: MN Press

Iz rodne Hercegovine, na dve različite strane sveta. Jedni u Hrvatsku, ka Šibeniku, drugi u Srbiju, ka Kleku pored Zrenjanina.

Dražen Petrović, najbolji hrvatski košarkaš svih vremena i Dejan Bodiroga, po mišljenju mnogih najbolji srpski košarkaš svih vremena, potiču iz iste familije. Zapravo, njihovo porodično stablo ima vrlo debele korene, a najbitniji deo priče tiče se preminulog Jovana Petrovića.

Tek dva kolena pre njih račva se porodično stablo u dve grane. Jovan Petrović odlazi na Jadransku obalu, a njegova tetka Gospava još ranije u Vojvodinu, gde se udaje i postaje Bodiroga.

Jovan Petrović nosio je ime po svom ocu, koji je bio Gospavin rođeni brat. U Šibeniku je ime Jovan skratio u Jole, a iz braka sa Biserkom dobio je sinove Dražena i Aleksandra. Gospava je imala sedmoro dece, a njen sin Vaso Dejana, jednog od najboljih igrača u istoriji evropske košarke.

Godinama je ovaj deo košarkaške istorije na Balkanu bio nepoznat, a čak su se i Dejan i Dražen poznavali. Njih je spojila košarka, u trenucima kada je srpski košarkaš bio igrač Zadra, a Dražen već zvezda u NBA ligi.

Izvor: MN Press

''Moja baba, očeva majka, je od Petrovića. Moja baba i njegov deda su rođeni brat i sestra, tako da smo mi veoma blizak rod, drugo koleno. Moj i njegov otac su prvo koleno, mi smo drugo. Imali smo priliku da se sretnemo kad je on igrao za Portland, mi smo bili na nekoj turneji i tad smo se upoznali. On je znao da smo vezani. U dva kilometra ima sela Bodiroge, Petrovići i Savovići, to je sve blizu'', rekao je svojevremeno Dejan Bodiroga u emisiji Agape.

Proslavljeni srpski košarkaš dodao je da tome nije pridavao važnost.

''Znao sam to i kad sam počinjao da igram. Nisam tome davao važnost, bilo mi drago kad smo se upoznali. Za mene je jedan od najvećih igrača tih godina, čovek koji je obeležio jednu eru'', zaključio je Bodiroga.

Njih dvojica imali su zajedničke pradedu i prababu, a Draženov deda i Dejanova baba bili su rođeni brat i sestra!

Priču o Dejanu i Draženu potvrdila je godinama kasnije Biserka Petrović, koja je otkrila da ju je hod Dejana Bodiroge često podsećao na njenog sina.

Rodbinske veze sa Draženom Petrovićem pre nekoliko godina potvrdio je i pokojni Milenko Savović. On je istakao da je njegovoj familiji rod hercegovačka porodica Petrović, a da ga je Jole uvek lepo dočekivao u Šibeniku, gde je često gostovao kao igrač.