Košarka

MILOJE NADMUDRIO ZVEZDA, Kobs izrastao u heroja, ali je Rid cijelo vrijeme vukao ekipu!

Autor Gordana Bojanić

Budućnost Voli u prvoj utakmici četvrtfinala Evrokupa savladala Monako u gostima (77:76), revanš je na programu u petak u Ljubljani

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Rezultatska klackalica, sjajan evropski meč i veliki brejk Budućnost Volija u Francuskoj! “Plavi” su u prvoj utakmici četvrtfinala Evrokupa savladali Monako 77:76, a revanš je na programu u petak u Ljubljani.

Tako je Budućnost na pragu plasmana u polufinale drugog po jačini evropskog takmičenja…

Najefikasniji u redovima Budućnosti bio je Vili Rid sa 24 poena i 13 skokova, pratio ga je Kobs sa 21, dok su po osam postigli Ivanović i Edžim.

Umor, trema ili pak nešto treće, ali se Budućnost Voli na početku utakmice nije snašla u “kneževini” protiv Monaka. Tim Zvezdana Mitrovića, a posebno bivši plej “plavih” Di Bost je diktirao ritam, a Podgoričani su dosta griješili i to igrači kojima to nije svojstveno. Domaćin je to iskoristio, pa je dobio prvu četvrtinu rezultatom 22:13.

Međutim, druga dionica je donijela drugu priču - “plavi” su se trgli nakon što dva minuta nisu postigli koš, počeli su da zavode red, a prednjačili su Vili Rid i Amadeo Dela Vale.

Malo po malo Budućnost se vraćala u igru, na 3.30 do odmora je stigla na “minus četiri”, a onda je reprezentativac Italije pogodio trojku i na 180 sekundi je doveo Podgoričane u situaciju da gube jedan razlike - 32:31.

Sa jednim poenom razlike (38:37) se ušlo u posljednji napad nakon rampe Zorana Nikolića, ali Džastin Kobs nije bio pribran da pogodio, nego je i sam zaradio blokadu.

Na startu drugog dijela Edžim i Kobs su sa po tri poena donijelo vođstvo, Monako se vratio odmah na 45:43, a onda se par minuta vodila dobra borba, da bi na 1.36 do kraja treće dionice Budućnost povela tri razlike (50:47), a onda je Rob Grej sa dvije vezane trojke vratio vođsvo. I tada je postalo jasno da nas čeka rezultatska klackalica do kraja…



I upravo smo to gledali u posljednjoj četvrtini – rivali su se smjenjivali u vođstvo, a Monako je na nešto više od tri minuta do kraja stigao do “plus četiri” (71:67) što je izazvalo reakciju Dejana Milojevića.



Kobs je poslije tajm auta srljao, Ivanović napravio petu ličnu grešku, a Monako je brzo odletio na plus šest (74:68), pa je Budućnosti ostalo da se vadi u posljednjih minut i po.

Rid i Kobs su napravili seriju 5:0, prišli su na “minus jedan” (74:73), da bi O’Brajan nadmudrio Danila Nikolića, a onda je snalažljivi Rid postigao dva poena, ali je promašio dodatno slobodno za 76:75 na 33 sekunde prije kraja utakmice.
Tada je Džastin Kobs odigrao fenomenalnu odbranu nad Di Bostom i plavi su imali posljednjih 12 sekundi za pobjedu - i pogodio je Kobs. Monaku su ostale još dvije sekunde, ali je to bilo premalo…