Košarka

PLAVI NAPAD NA POLUFINALE IZ ČETVRTOG PUTA: ZVEZDOV MONAKO IMA KVALITET, ALI IMAMO GA I MI

Autor Jovana Raičević

Budućnost Voli u prvoj utakmici 1/4 finala Evrokupa igra protiv Monaka u kneževini od 18.00 časova, revanš je na programu u petak u Ljubljani

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Manje od 48 sati nakon možda i meča sezone, Budućnost Voli je pred novim izazovom!

“Plavi” večeras (18.00) gostuju Monaku u prvom meču četvrtfinala drugog po jačini evropskog takmičenja, a prvi put nakon što je došao u Podgoricu Dejan Milojević nije bio u mogućnosti da ide “korak po korak”, kao što voli.

Istovremeno je sa saradnicima pripremao duel protiv Crvene zvezde koji je završen maestralnom pobjedom, kao i utakmicu sa ekipom koju predvodi Zvezdan Mitrović.

Nikola Ivanović i drugovi će tako igrati četvrti put u četvrtfinalu Evrokupa, a u sva tri prethodna rival je bio favorit - Valensija, Lokomotiva i Darušafaka.

Situacija je sada izuzetno povoljnija, jer je Monako definitivno ekipa protiv koje može da se igra.

“Nijesmo imali vremena, radili smo dva skautinga paralelno, znamo šta ćemo igrati i spremni smo sa te strane. Nadam se da nas utakmica protiv Zvezde neće emotivno isprazniti, već da ćemo uspjeti da se resetujemo i budemo na maksimalnom nivou i da odigramo što bolje. Imamo svoje adute i vjerujem da možemo da pobijedimo svakoga”, rekao je Milojević u najavi meča.

Na klupi “kneževa” je dobro nama poznato lice - nekadašnji pomoćnik u Budućnosti, te selektor Crne Gore sa kojim je naša reprezentacija ispisala najveći rezultat u istoriji - plasman na Svjetsko prvenstvo.

“Poštujem rad Zvezdana Mitrovića. Zaista dobro vodi ekipu, rezultati nijesu slučajni i svaka mu čast za sve što je uradio”, istakao je Miloje.

Monako je u aktuelnoj sezoni premašio sva moguća očekivanja. S obzirom na činjenicu da Zvezdo ima na raspolaganju svega osam igrača sa ugovorom (ostali iz omladinskog pogona), 11 pobjeda i pet poraza u Evrokupu dovoljno govore o igri.

Francuska četa je naročito bila dobra u TOP 16 fazi gdje su imali pet pobjeda i poraz u grupi Unikahom, Huventudom i Nanterom.

I upravo više mogućnosti u rosteru daju blagu prednost Budućnosti.

“Individualno su jaki, defanzivno čvrsti. Moramo biti spremni za fizički jako dobru utakmicu”, rekao je Milojević.

A, glavni igrači Monaka dobro su poznati domaćoj javnosti. Di Bost je prvu evropsku sezonu u karijeri proveo upravo u Podgorici (sezona 2012/13) kada je prosječno u Evrokupu bilježio 7,8 poena po meču.

Nakon njega slijede Marko Najt, Rob Grej koji je protiv “plavih” igrao u grupnoj fazi za Bulonj, te Matijas Lesor. Francuskog centra su svi dobro zapamtili po promašenom ziceru u trećem meču finala plej-ofa ABA lige u sezoni 2017/18. nakon kojeg je Budućnost protiv Crvene zvezde povela 2:1 i napravila ogroman korak ka osvajanju titule.

“Grej, Di Bost i Najt imaju sva prava. To su igrači koji su u stanju da iskreiraju dosta poena za sebe. Lesor kontroliše reket, znate ga. Tako da ima Monako dosta kvaliteta, ali imamo i mi”, poentirao je Dejan Milojević.