Košarka

Neko se oslanja na sreću, a neko na znanje: Za plasman na EP nam je nedostajala sreća

Autor Jovana Raičević

Selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Boško Radović kratko analizirao neuspješne kvalifikacije za Eurobasket

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za veliki sportski uspjeh je neophodna sreća, ali u najlakšim kvalifikacijama u istoriji kvalifikacija Crna Gora nije imala ni stav, ni autoritet…

Na kraju krajeva ni znanja da bude bolja od “velesile” kakva je Velika Britanija!

Jer, “crvenima” su u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo u kojoj su bile Francuska, domaćin Njemačka i Velika Britanija trebale samo dvije pobjede na Britancima da se nađu među 24 odabrane selekcije.

Tako da plasman na EP ne bi bio veliki sportski uspjeh, već je košarkaška Crna Gora trebala da se nađe u završnici.

Međutim, izabranici selektora Boška Radovića su čak uspjeli da budu međusobno lošiji od Britanaca kada se podvuče crta.

“Za neke veće stvari u bitnim utakmicama potrebna je sportska sreća. Ovog puta toga nije bilo. U prošlom prozoru smo imali osam igrača koji su 10 dana prije toga izašli iz korone. Potpuno smo energetski ispražnjeni tokom utakmice sa Njemačkom, a onda smo izgubili od Velike Britanije, možda i ključni meč u kvalifikacijama. Znali smo da nas u posljednjem prozoru čekaju dvije kvalitetne utakmice. Bili smo izuzetni i mislim da smo meč sa Francuskom trebali da riješimo ranije, a ne da čekamo posljednji minut”, rekao je selektor Boško Radović nakon završetka kvalifikacija.

A na kraju, naši košarkaši su u nebitnom meču savladali Njemačku u Bemax arena. Međutim, već poslije poraza od Francuske u subotu i pobjede Britanije nad Njemačkom znalo se da su se “crveni” oprostili od Eurobasketa.

“Mislim da smo odigrali dvije dobre utakmicu. Prvu utakmicu smo izgubilili sa dva razlike od Francuske, a protiv Njemačke smo bili veoma dobro. Mislim da je ključna bila druga četvrtina, kada smo odigrali jaku odbranu i došli do 19 poena prednosti. U drugom poluvremenu bili smo malo umorni, promašili neke šuteve, imali izgubljene lopte. Međutim,na kraju smo pobijedili, to je najvažnije i završili kvalifikacije sa trijumfom”, rekao je Radović.

Selektor je ponosan na odnos momaka prema dresu reprezentacije.

“Protiv Njemačke je bilo teško motivisati se poslije onakvog poraza i ispadanja. Međutim, ono što smo dogovorili kad smo se sastali prije pet-šest dana, tražio sam pravi odnos i da odigraju pošteno. Ponosan sam na sve momke na sve što su uradili na treninzima i na ove dvije utakmice. Ostaje žal što nismo uspjeli da odemo na Eurobasket. Na kraju, malo je ekipa u svim grupama koje sa tri pobjede nisu pošli na prvenstvo Evrope, a nama se to desilo”, zaključio je Radović.