Košarka

IGRAJU, A NE IGRA IM SE: NE ZNAMO ŠTA DA OČEKUJEMO

Autor Jovana Raičević

Košarkaška reprezentacija Crne Gore se oprašta od neuspješnih kvalifikacija - “crveni“ od 20.00 časova dočekuju Njemačku u nebitnoj utakmici

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Balon” u podgoričkoj Bemax areni će se pamtiti po možda velikom neuspjehu, nakon što su u subotu košarkaši Crne Gore ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije koje su bile možda i najlakše u istoriji.

Prvo je Velika Britanija srušila Njemačku uz zvuk sirene, a onda su “crveni” izgubili od Francuske u posljednjim trenucima i oprostili se od šanse da se plasiraju na Eurobasket.

Ponedjeljak je dan kada nikome nije do košarke, ali će izabranici Boška Radovića još jednom morati na teren - za kraj turbulentnog ciklusa naši košarkaši će igrati sa Njemačkom (20.00).

Koliko god da je meč protiv “trikolora” donio dobru igru tokom 38 minuta, jasno je da su “crveni” ispisali neuspjeh, jer neće biti jedan od 24 tima koji će igrati na šampionatu Starog kontinenta u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj narednog septembra. Drugi put u svojoj istoriji, nakon propuštenog prvenstva 2015. godine (čuvene kvalifikacije i Holanđani).

Selektora i čelnike saveza odmah nakon duela sa Njemcima čeka period duboke i opširnije analize, ali i postavljanje strategije kako dalje.

“Ne možemo da budemo zadovoljni. Jedina utjeha je kvalitetan meč protiv Francuza, koji su bili jači u ovom prozoru. Nijesmo baš u lijepoj situaciji. Ali, igra u tom meču može biti pokazatelj da zaista dolazi generacija igrača koji mogu da igraju na velikim takmičenjima u kontinuitetu”, rekao je Nikola Ivanović, koji je dodao.


“Ja vjerujem u to. Savez je to i radio prethodnih godinu i po dana. Mlađi igrači su dobijali šansu”.

Večerašnji meč će imati epitet revijalnog ili neke trening-utakmice, jer ne znači apsolutno ništa. Jedini motiv Ivanović i drugovi mogu tražiti u tome da daju sve od sebe da neuspješni ciklus završe trijumfom. “Stvarno ne znam šta da očekujem. Biće dosta teško igrati, nama pogotovo, jer utakmica nema značaj, a oni su već na prvenstvu.

Treba ‘prešaltati’ glavu i probati da se odigra što kvalitetnije moguće, čvrsto I jako. Njemačka je ekipa koja ima dosta opcija, naročito u napadu, a dolazak Majka Cirbesa im daje dubinu u napadu i možda je najbolji u ekipi. Probaćemo da odigramo kvalitetno i da se pobjedom koja nema značaj oprostimo od kvalifikacija”, poentirao je Nikola Ivanović.