Košarka

TREBALI DA DOBIJEMO "VELESILU" BRITANCE, A NI TO NISMO USPJELI: Niko ne preuzima krivicu

Autor Jovana Raičević

Selektor Boško Radović u velikom neuspjehu vidi neke pozitivne stvari i razmišlja o budućnosti, Petar Popović i Nikola Ivanović utučeni nakon poraza u kome su vukli ekipu pošto se Džastin Kobs “izgubio

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Košarkaška reprezentacija Crne Gore nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo u najlakšim kvalifikacijama u istoriji kvalifikacija uprkos tome što je selektor Boško Radović u gotovo svakom trenutku mogao da računa na najjači sastav za razliku od drugih selekcija.

“Crveni“ su igrali u kvalifikacionoj grupi sa domaćom Njemačkom koja se automatski plasirala na Eurobasket, favoritom Francuskom i autsajderom Velikom Britanijom i trebala je da osvoji jedno od prva dva mjesta u konkurenciji “trikolora“ i Britanaca.

Da pojednostavimo, Crna Gora je za plasman na Evropsko prvenstvo trebala dva puta da pobijedi Veliku Britaniju od koje smo realno mnogo jači, ali “crveni“ ni to nisu uspjeli.

Košarkaši su čak uspjeli da izgube od Britanaca sa većom razlikom nego što su ih dobili u prvom meču, pa ni međusobno nisu bili bolji od Velike Britanije.

I tako su Radovićevi učenici, nakon što su saznali juče da je Velika Britanija savladala Njemačku, morali da se vade protiv jake Francuske koju je pobjeda vodila na EP - Francuzi su slavili, obezbijedili kartu za EURO i ostavili u suzama “crvene“.
Međutim, nakon ispadanja u najlakšim kvalifikacijama još niko nije preuzeo krivicu.

“Odigrali smo najbolju utakmicu u kvalifikacijama. Ponosan sam na momke, 38 minuta su igrali perfektno. Ključ je bio njihov ofanzivni skok, njihovih 16 skokova više i veliki individualni kvalitet Ertela. Moramo da dignemo glave, da pokušamo da pobijedimo Njemačku“, rekao je selektor koji već misli na ponedjeljak i utakmicu sa Njemcima (20.00), kao i o budućnosti na klupi A selekcije.

“Ima i nekih pozitvnih stvari, imamo neke nove momke – Simonovića, Drobnjaka, Radončića… Brzo počinju nova takmičenja, napraviće se analiza i priprema za ono što slijedi”, kazao je Boško Radović.

Petar Popović je bio najbolji naš igrač u porazu od Francuske (73:71) pošto je postigao 17 poena.

“Znali smo koliko nosi ova utakmica, igrali smo sa većom energijom od njih. Odigrali smo dobru utakmicu, vodili smo u većem dijelu meča. U finišu su oni imali nekoliko važnih ofanzivnih skokova, pogodili su važne trojke, a mi smo promašili neke napade koje smo dobro organizovali. Teško je kad izgubiš utakmicu, a daš sve od sebe. Moramo da idemo naprijed, teško je što smo ostali bez završnice“, rekao je Popović.

Popović je radio ono što je trebao da radi Džastin Kobs koji se u odlučujućoj utakmici naše reprezentacije totalno pogubio potpisavši samo sedam poena, bez učinka u drugom dijelu. Nikola Ivanović je postigao 10 poena, pogodio je trojku sa centra, vukao je ekipu kada je trebalo, ali naravno i njemu je nedostajala pomoć Kobsa.

“Osjećamo se veoma loše, jer se nismo kvalifikovali. Šta da radimo? Ovo nam je najbolji meč u kvalifikacijama, ali nije bilo dovoljno. Francuska je najiskusnija ekipa, ima veoma dobre igrače, koji su u ključnim trenucima bili smireniji i napravili prednost koju su htjeli“, poručio je Ivanović.