Košarka

KOŠARKAŠI UGLEDAJTE SE NA KOŠARKAŠICE: Budite najbolji kad je najbitnije i zgrabite EP!

Autor Jovana Raičević

Košarkaška selekcija Crne Gore u Bemax areni bez gledalaca dočekuje vjerovatno najbolju selekciju u kvalifikacijama za EURO – Francusku - pobjeda je na neki način imperativ.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Odbrojavanje je završeno, vrijeme je za odlučujuće bitke za odlazak na Evropsko prvenstvo - Podgorica i “Bemax arena” spremni su za posljednji “balon” u kojem će košarkaši Crne Gore pokušati da čekiraju kartu za EP, kao što su to uradile košarkašice desetak dana ranije.

Prvi meč “crveni” igraju večeras (20.45) protiv Francuske, vjerovatno najbolje selekcije selekcije u cjelokupnim kvalifikacijama, dok je naredni rival Njemačka u ponedjeljak veče...

Računica je odavno jasna: naši košarkaši moraju da dobiju oba meča i da sačekaju poraz Velike Britanije koja se takođe sastaje sa Francuzima i Njemcima, ili da dobiju jedan meč, a da Britanci oba izgube.

Ali vratimo se Francuzima - ukratko: atletski dominantna selekcija, izuzetno agresivna u odbrani koja forsira igru u tranziciji iz koje se rađaju laki poeni. Sada su još “pojačani” Tomasom Ertelom.

“Znamo svi da igramo protiv kvalitetne reprezentacije, najkvalitetnije I sa najboljim rosterom. Mi smo se tokom prethodnih dana upoznali sa dobrim i lošim stvarima iz prethodnog prozora, kao i na toj utakmici protiv Francuske. Igrači su bili fokusirani, dali maksimum i ne sumnjam da će tako biti i na utakmici“, rekao je Vladimir Todorović, pomoćnik selektora Boška Radovića

Prvi međusobni duel u ovom ciklusu, u “balonu” u Pou protekao je u dominaciji “trikolora” u drugom dijelu. Tokom prvog poluvremena crnogorski košarkaši pokazali su da se mogu nadmetati protiv ovakve selekcije, ali će fokus i koncentracija morati biti prisutni tokom svih 40 minuta večeras.

“Svi smo svjesni da je to izuzetna atletska ekipa koja tjera protivnike na veliki broj grešaka i koja je dominantna u skoku. Sve te elemente koristi u ranom napadu i kažnjava protivnike iz kontri“, dobro je analizirao Todorović rivala.
A, recept za pobjedu je dobro poznat. I glavnu riječ će imati - napad.

“Organizovanim napadom moramo svesti broj grešaka na minimum, a na nivou moraju biti defanzivna tranzicija i skok u odbrani. Nije to ekipa protiv koje možemo igrati otvoreno i brzo. Moramo biti organizovani u oba pravca i da u takvim okolnostima tražimo svoju šansu“, poentirao je Todorović.

Prvi meč u “balonu” otvaraju Njemačka i Velika Britanija (17.00), a nakon tog meča Crna Gora će imati nešto jasniju sliku. Jer, glavni cilj pred dva posljednja meča u kvalifikacijama je - imati bolji skor od Britanaca koji su bolji međusobno od naših momaka.

“Posljednje dvije utakmice, dva izuzetno teška protivnika. Svi smo optimisti, jedva čekamo da krenu mečevi. Uradićemo sve da ispunimo ono zacrtano“, rekao je Marko Simonović.

Centar Mege nastavio je sa perfektnim partijama i ove sezone, pa se od njega očekuje da bude glavno oružje Crne Gore u reketu.

“Francuska je najkvalitetnije ekipa u grupi, pokazali su to do sada. Imaju sjajne igrače, a mi želimo da im se suprotstavimo fizički i da tražimo pobjedu u ovom meču“, rekao je Simonović.

Biće ovo peti duel Crne Gore i Francuske, a selekcija Vensana Kolea slavila je u svakom prethodnom (tri prijateljske i jedna zvanična). A, u tom prvom u Pou problem je bila organizacija napada.

“Visoki igrači mogu da se uključe u prenos lopte i olakšaju plejmejkerima, da ih opuste kako bi imali bolji napad. Svi dolazimo iz sezone gdje svi igraju zaista kvalitetno. Sigurno ćemo dati svoj maksimum u oba meča“, jasno je istakao supertalentovani centar i budući član Čikaga.