Košarka

Računica je jasna: Nema kalkulacija i nema nazad

Autor Gordana Bojanić

Košarkaška reprezentacija se sprema i nada se plasmanu na Evropsko prvenstvo, “crveni” u subotu igraju protiv Francuske

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Košarkaška reprezentacija Crne Gore ulazi u treći dan priprema za završni “balon” u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a dvije posljednje utakmice u Podgorici će biti - odlučujuće.

“Crveni” prvi meč igraju u subotu protiv Francuske, dva dana kasnije protivnik je Njemačka - te dvije selekcije se sastaju i sa Velikom Britanijom - a računica je jasna:

Naši košarkaši moraju da upišu dvije pobjede i da sačekaju kiks Britanaca, moraju da upišu trijumf uz dva kiksa Velike Britanije.
“Računica je dosta jednostavna, ključno je da pokušamo za početak da popravimo ono što smo griješili u novembru. Iskreno ne vjerujem da Velika Britanija može da pobijedi oba meča. Mislim da su Francuzi ozbiljniji protivnik i da će taj meč koji ćemo igrati u subotu biti teži. Ipak više nema kalkulacija i nema nazad, mislim da na oba meča moramo ići na pobjedu”, nema dilemu plejmejker Budućnost Volija Nikola Ivanović od kojeg će mnogo toga zavisiti protiv Francuza i Njemačke.

U prethodnim mečevima Ivanović i njegov klupski kolega Džastin Kobs bili su pod žestokim pritiskom. Odbrana rivala se potpuno fokusirala na njih, ali će ovog puta biti lakše, jer je tu oporavljeni Petar Popović.

“Sve ekipe su imale taktiku da nas jakim bekom pritiskaju na poziciji plejmejkera. Sada je drugačije jer se Popović vratio i može da pomogne u prenosu, kao i Drobnjak. Nadam se da ćemo biti rasterećeniji zbog toga. Biće teško, ali nadamo se najboljem”, jasno je istakao Ivanović.

A, čovjek od kojeg se očekuje da svojim iskustvom, doprinosom u odbrani i poenima sa distance pomogne je kapiten - Suad Šehović. Iskusno krilo crnogorskog šampiona zna da nije sve u rukama naše selekcije.

“Sigurno da smo optimisti i postoji šansa, ali ne zavisi sve od nas. U boljem smo stanju nego što smo bili u posljednjem prozoru, pa očekujemo i naša bolja izdanja. Ipak, igramo protiv dvije kvalitetne reprezentacije i idemo korak po korak”, jasan je Šehović.

Francuzi su u Podgoricu stigli jači za Tomasa Ertela. Sjajni plejmejker je raskinuo ugovor sa Barselonom, trenutno je bez kluba, pa ga je Vensan Kole uvrstio na spisak.

“Francuska je najbolja ekipa u grupi. Pokušaćemo što duže da ostanemo u meču i ako se ukaže prilika pobijedimo. Težak posao je pred nama, ali smo optimisti. Probaćemo u oba meča da ostvarimo dobar rezultat I zadržimo kontinuitet igranja na velikim takmičenjima”, poentirao je Suad Šehović.